miercuri, 21 octombrie 2009

UE, acuzata ca impiedica accesul tarilor sarace la medicamente

Doua organizatii neguvernamentale au acuzat Uniunea Europeana ca favorizeaza marile companii farmaceutice in detrimentul a doua miliarde de persoane care nu au acces la medicamente esentiale .
'UE actioneaza in contradictie cu regulile comertului international', au subliniat Oxfam International si Health Action International Europe /HAI/, intr-un raport prezentat marti la Bruxelles.

Cele doua ONG-uri afirma ca Brazilia si India vor depune plangere impotriva UE in fata Organizatiei Mondiale a Comertului /OMC/, dupa ce Olanda a impiedicat livrarea, via Europa, de medicamente generice fabricate in India si destinate Braziliei, Columbiei si Nigeriei.

De la sfarsitul lui 2008, Germania si Olanda au confiscat 19 incarcaturi de medicamente generice avand ca destinatie tari in curs de dezvoltare, desi, sustin ONG-urile, tranzitarea acestor incarcaturi prin Europa era conforma reglementarilor OMC.

Cele doua organizatii au denuntat, de asemenea, 'dublul standard' aplicat de UE in ce priveste politica in domeniul medicamentelor. In timp ce majoritatea statelor UE incearca sa reduca preturile medicamentelor pe pietele interne, aceleasi state isi intensifica presiunile asupra guvernelor din tarile in curs de dezvoltare pentru a-si ceda drepturile de a obtine medicamente generice la preturi abordabile, afirma raportul.

Potrivit Oxfam si HAI, Uniunea Europeana doreste instituirea unor reguli mai severe in materie de proprietate intelectuala in acordurile bilaterale de liber-schimb, care sa mearga dincolo de acordurile ADPIC din cadrul OMC. La origine, acordurile ADPIC trebuiau sa permita tarilor sarace sa aiba acces la versiunile generice, la preturi inferioare, ale medicamentelor brevetate.

Niciun comentariu: