marți, 13 octombrie 2009

Ana Aslan, simbolul medicinei de familie la Braila

Timp de trei zile "Orasul Salcamilor", a fost gazda conferintei medicilor de familie organizata de catre Societatea Medicilor de Familie Braila. Peste 200 de medici din toata orasele tarii, 12 companii farmaceutice si aproape 30 de profesori din centrele universitare, s-au aflat in linia intai a medicinei de familie.

Ana Aslan, simbolul medicinei de familie la Braila
Simbolul celei de-a cincea editii a conferintei a fost reputatul om de stiinta, Ana Aslan.
"Cred ca Ana Aslan trebuie asociata Brailei prin ceea ce-a fost si prin ceea ce este astazi si prin ceea ce sper sa fie maine datorita acestei organizatii inalt academic stiintifice, si pe care sper sa o ducem si noi si generatiile de dupa noi," a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Luiza Spiru, presedinte al Fundatiei Internationale "Ana Aslan".

"Pentru noi, Aslan este in primul rand un om de stiinta si a fost un vizionar in practica medicala a anilor si a gandirii medicale a anilor 50, cu mult inainte ca Statele Unite ale Americii sa creeze primul institut national de geriatrie care de abia in 78 s-a infiintat", a mai spus presedintele Fundatiei Ana Aslan.

Initiativa organizatorilor de a dedica o zi speciala Anei Aslan si la urmatoarele editii ale conferintei, a fost salutata de catre medicii prezenti la eveniment intrucat acestia se confrunta tot mai des cu o patologie specifica senescentei.

"Mi se pare o idee foarte buna si care se inscrie in trendul, evolutia fireasca a lucrurilor avand in vedere ca ne confruntam cu pacienti din ce in ce mai varstnici, deci trebuie sa ne punem la punct cu particularitatile de abordare a acestui contingent populational. O idee excelenta!", ne-a marturisit Ioana Alexa, medic primar de medicina interna si geriatrie-gerontologie, conf. univ. Universitatea "Gr. T. Popa", Iasi.

Tematica si invitati

Asumandu-si la randul lor crezul reputatului om de stiinta, Sa dam viata anilor si ani vietii, medicii de familie au discutat pe parcursul celor trei zile ale conferintei principalele patologii care afecteaza in mod direct calitatea vietii pacientilor de toate varstele. De asemenea, au fost abordate diverse subiecte de interes din domenii precum cardiologie, pediatrie, psihiatrie, neurologie, aparatul respirator, vaccinologie si medicina longevitatii.

Printre invitati s-au numarat numerosi profesori conferentiari, medici specialisti si doctori: prof.dr. Dan Gaita, prof.dr. Gabriel Ungureanu, conf.dr. Ioana Alexa, UMF Iasi, conf. dr. Maria Puschita, prof. dr. Mircea Cinteza, prof.dr. Doina Azoicai, conf. dr. Victoria Arama, conf. dr. Daniela Bartos, dr. Nicoleta Calomfirescu, prof. farmacologie Ostin Mungiu - multi dintre acestia s-au aflat la cea de-a treia prezenta consecutiva, altii chiar la cea de-a cincea.

"Cu fiecare an tematica este din ce in ce mai diversa, iar conferentiarii invitati sunt din centre universitare de prestigiu si aduc o experienta vasta. Mi se pare ca de la an la an, lucrurile sunt mai interesante si nivelul este din ce in ce mai inalt," a declarat conf. univ. Ioana Alexa, o prezenta constanta la conferinta din Braila in ultimii cinci ani.

"Am avut oportunitatea de a prezenta o lucrare la care particip in Europa in cadrul Organizatiei Europene a Medicilor din rural EURIPA, privind durerea precordiala. (Acest studiu a fost prezentat si la Conferinta Medicilor de Familie europeni, WONCA, care s-a desfasurat in Creta, a.c.) M-am gandit ca este important si util de cunoscut de catre ceilalti colegi ai nostri, ca intr-adevar in medicina de rural se poate face si altceva decat practica de zi cu zi, ca putem sa participam la astfel de studii de cercetare si sa aiba curajul sa se inscrie si sa participe la asemenea activitati", a declarat dr. Paul Serban, medic de familie, Suceava.

Aflata pentru prima data in formula completa la Braila, echipa de la Fundatia Internationala Ana Aslan a fost incantata de rezultatele colaborarii cu Societatea de Medicina si Familie din Braila.

"Treaba noastra aici in fiecare an este sa facem educatie, sa facem training profesional, sa aducem oamenii care iau contact prima data cu un posibil pacient sau nepacient cineva care vrea sa stie cum se simte, ce-l asteapta in viitor, sa aducem modul acesta de gandire la nivel de performanta profesionala a anului 2009 si de ce nu a anului 2010. Am gasit aici foarte multa nevoie de informatie. Nu stiu daca asta este specific Societatii de Medicina de Familie din Braila, dar cred ca acolo unde intalnesti un astfel de nucleu, intotdeauna trebuie sa-l dezvolti si sa-l mentii, pentru ca e usor sa incepi lucruri, e foarte greu sa le mentii si sa le termini. De aceea sentimentul meu este de implinire pur si simplu, si de satisfactie pentru ca timpul nostru a fost folosit in mod cat mai util", a adaugat Luiza Spiru, presedintele Fundatiei Internationale Ana Aslan.

Niciun comentariu: