miercuri, 21 octombrie 2009

Noi alternative terapeutice pentru HIV si hepatita B

Afectarea hepatica reprezinta una dintre principalele cauze ale morbiditatii si mortalitatii la persoanele infectate cu HIV, hepatitele cronice B si C fiind factorii principali ai imbolnavirii ficatului la acesti pacienti, a explicat prof. dr. Sorin Rugina, de la Spitalul de Boli Infectioase Constanta, marti, intr-o conferinta de presa.

'Pacientii cu infectie HIV sunt pacienti complecsi, poate cei mai complecsi dintre toti, tratamentul lor necesitand o permanenta adaptare si particularizare. Avem multi pacienti in tratament cu antiretrovirale si pentru acestia avem nevoie de medicamente inovatoare, care ne ajuta pe noi, medicii, sa le oferim o sansa in plus' - a spus prof. dr. Rugina.

El a aratat ca multi dintre pacienti dezvolta rezistenta la medicamente si atunci orice medicament nou este salutar.

Noile medicamente Adefovir, Tenofovir si Emtricitabina, la care a facut posibil accesul pacientilor compania Gilead Science, sunt considerate prima optiune de tratament pentru pacientii diagnosticati cu hepatita B sau HIV ori pentru cei care nu raspund la tratament.

Tratamentul pentru pacientii infectati cu HIV care au coinfectie cu hepatita B se administreaza toata viata iar autorizarea Tenofovir in tratamentul hepatitei B al bolnavilor HIV a reprezentat un pas important, dupa mai mult de o decada de cercetare. Noul medicament se administreaza o data pe zi, ceea ce mareste aderenta pacientilor la tratament, a subliniat prof. dr. Rugina.

Medicul a amintit ca in Romania erau la sfarsitul anului trecut 9.372 de pacienti, dintre care 9.092 adulti iar pe tratament antiretroviral erau inclusi 7.400.

'In lume, la fiecare sase secunde apare un caz de infectie cu virus HIV si la fiecare zece secunde o persoana moare din cauza acestei infectii', a mentionat prof. dr. Rugina, accentuand asupra necesitatii abordarii multidisciplinare a acestei afectiuni.

Prof. dr. Carmen Dorobat, de la Centrul Regional HIV/SIDA Iasi, a aratat ca aici sunt internati 1.400 de bolnavi, un numar mare, dintre acestia 940 fiind sub tratament antiretroviral iar 20% au coinfectie cu hepatita B.

Dorobat a subliniat importanta noilor medicamente pentru pacientii cu rezistenta si cu boala hepatica asociata.

Conf. dr. Florin Caruntu, de la Institutul 'Matei Bals', a apreciat importanta noilor formule terapeutice pentru persoanele cu hepatita B, intr-o perioada in care se simtea nevoia pentru pacientii cu rezistenta la tratamentele actuale pentru hepatita B, dar si pentru cei cu HIV.

Specialistul a spus ca cele doua medicamente sunt prescrise de medici pacientilor care incep pentru prima data un tratament sau care au dezvoltat rezistenta la terapiile de pana acum.

Caruntu este de parere ca medicamentele nu trebuie prescrise in functie de pretul cel mai mic, ci in functie de necesitatile pacientului, pentru ca s-a dovedit ca medicamente ieftine prescrise care au fost ineficiente au crescut costurile ulterioare ale tratamentelor.

Prof. dr. Mihai Voiculescu, de la Institutul Fundeni, a reliefat profilul de siguranta al celor doua medicamente pentru hepatita B - Adefovir si Tenofovir. El a mentionat ca ambele sunt incluse in ghidurile terapeutice pentru hepatita B si pentru cei cu HIV, dar si in programele nationale.

Specialistul a precizat ca prevalenta hepatitei B in Romania este de 5,6% la populatia de pana la 80 de ani, ceea ce inseamna un nivel mediu.

In legatura cu Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatie medicii au apreciat screeningul, dar au subliniat ca pacientii trebuie investigati mai profund si tratati.

Prof. dr. Mihai Voiculescu a evidentiat importanta vaccinarii impotriva hepatitei, dar si decizia MS de a testa pacientii care sunt in spital pentru hepatita B, C si infectia HIV.

Niciun comentariu: