joi, 8 octombrie 2009

Sistemele de sanatate sunt subfinantate

Presedintele Federatiei Europene a Spitalelor si a Serviciilor Medicale, dr. John Cachia, a declarat, miercuri, in prima zi a Forumului 'Bolile cronice si managementul acestora. Reconfigurarea sistemelor de sanatate pentru secolul XXI', ca toate sistemele de sanatate se confrunta cu probleme de finantare.

El a mentionat si faptul ca populatia imbatraneste, iar sistemele de sanatate se confrunta cu boli cronice ce necesita un management diferit. Dr. John Cachia a subliniat necesitatea comunicarii dintre medic si pacient, subliniind ca aceasta este extrem de importanta.Tot el a spus ca bolile cronice sunt o provocare pentru toate tarile, deoarece necesita tratamente indelungate, ce trebuie sa aiba drept rezultat o calitate a vietii cat mai buna.

Dr. Cachia s-a referit si la importanta preventiei, care trebuie instituita din timp pentru pacienti, iar in acest sens a reliefat colaborarea dintre pacienti, familiile acestora si medici.
Eric De Roodenbeke director general al Federatiei Internationale a Spitalelor, a accentuat la randul sau asupra cauzelor care duc la majoritatea problemelor din sistemele de sanatate si anume imbatranirea populatiei, criza economica si accesul la tratamente si tehnologii, dar si subfinantarea.

Criza din sistemele de sanatate trebuie sa duca la reproiectarea acestora, a afirmat Eric De Roodenbeke, subliniind ca acest lucru presupune renuntarea la vechile abordari si configurarea unor noi strategii care sa aiba in vedere accesibilitate, colaborare medic - pacienti, utilizarea resurselor eficienta.

In cadrul primei zile a Forumului, prof.dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane Pneumologie, a abordat aspecte privind influenta tutunului asupra afectiunilor pneumologice, amintind ca Romania se confrunta cu o crestere a fumatului in randul femeilor si al copiiilor si a subliniat ca in prezent sunt ghiduri pentru tabagism, tabagismul fiind considerat o boala.

El a amintit ca populatia cu venituri reduse consuma cele mai multe tigari si a opinat ca trebuie acordata o mai mare atentie fumatului pasiv, accentuand asupra faptului ca fumatorii pasivi, de multe ori, risca mai mult decat fumatorul adevarat.
Acesta s-a referit si la necesitatea folosirii a unei parti din banii de la taxa pe viciu pentru programe nationale cum ar fi cele de consiliere pentru renuntat la fumat si tratamente care ar trebui sa fie gratuite.

Temele care vor mai fi abordate in cadrul Forumului se refera la modele performante de management al bolilor cronice, prevenirea si managementul bolilor cronice. Cu acelasi prilej, se va desfasura si primul Forum al asociatiei pacientilor si o campanie de donare de sange pentru participantii la eveniment.

Persoanele prezente la deschiderea Forumului au mentionat ca un sistem de sanatate inteligent incepe prin punerea in legatura a elementelor sale si se bazeaza pe date mai corecte, mai rapide si pe analize detaliate. Potrivit acestora, un sistem eficient si interconectat se va reflecta prin scaderea costurilor si cresterea calitatii actului medical.

Niciun comentariu: