luni, 19 octombrie 2009

n criza de medici, spitalele din Europa de Vest si din tarile nordice cauta personal in Romania

Europa de Vest si tarile nordice duc lipsa de medici, motivele fiind interesul scazut al tinerilor pentru scolile de profil, exodul specialistilor spre SUA sau Australia si imbatranirea populatiei, potrivit reprezentantilor spitalelor prezente la Targul de Cariere Medicale din Bucuresti.

"Sunt mai multe motive pentru care Germania duce lipsa de medici, cel mai important fiind interesul scazut al tinerilor pentru scolile de medicina, pentru ca studiul si specializarea in domeniul medical dureaza multi ani. Oricum, recrutarile in Europa de Est sunt fructuoase, chiar avem si alti medici romani care lucreaza deja la noi si sunt foarte buni", a explicat, pentru NewsIn, Elke Stuve, managerul unei companii de recrutare pentru cel mai mare lant de spitale din Germania, Askelpios Kliniken, unde salariile oferite pornesc de la 3.600 de euro pe luna pentru incepatori si ajung la peste 7.000 de euro pentru specialistii cu experienta.

Si in tarile scandinave se inregistreaza acelasi deficit de medici, in continua crestere din cauza imbatranirii populatiei. "Pentru a rezolva acest deficit, una dintre solutii a fost recrutarea in alte tari ale Uniunii Europene. Oferim contract de munca permanent dupa primele sase luni, programe de training, de cercetare, salarii motivante, asistenta finanicara pentru stabilire si mutare, pentru gasirea unei scoli sau gradinite, cursuri gratuite de limba pentru intreaga familie, plata calatoriilor cu avionul si alte beneficii", spune reprezentatul companiei de recrutare Medicarrera, Mats Ignell.

Criza de medici este resimtita si in Marea Britanie, de o parte a personalului a ales sa travereseze Oceanul pentru a profesa. "Multi dintre ei prefera sa mearga la lucru in alte tari cu clima mai primitoare si un stil de viata pe care ei il considera mai bun, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Noua Zeelanda sau Australia. Scolile britanice de medicina sunt foarte bune, dar multi studenti prefera sa se specializeze in strainatate. Din acest motiv, recrutam medici din toata Europa, nu numai din Romania, si incercam sa ii selectam pe cei mai buni", a explicat Oz Oruc, directorul operational al unei importante firme de recrutare britanice, Triple West Medical.

Marea Britanie este, de altfel, una dintre destinatiile favorite alte tinerilor romani. "Ma intereseaza job-urile in Marea Britanie pentru ca stiu si limba, dar stiu si ca sistemul este suficient de selectiv, iar eu vreau sa fiu printre cei mai buni. Motive de plecat sunt din belsug: salariu, stil de viata, confort, alte standarde, dotarea spitalelor, tehnologia medicala performanta...sa mai continuu?", spune un tanar medic prezent la Targul International de Cariere Medicale, care are loc, vineri si sambata, la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Capitala.

Pe langa targul gazduit, in Capitala, de Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", organizatorii targului, compania poloneza de recrutare Hearty Europe LLC, au pregatit un eveniment similar si la Cluj-Napoca, la Hotel City Plaza, in perioada 23-24 octombrie.

Intrarea este libera, iar vizitatorii sunt asteptati vineri intre orele 11.00 si 18.00, iar sambata intre 10.00 si 16.00.

Salariile mult mai mari decat cele din Romania reprezinta principalul motiv al exodului personalului medical in strainatate. Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, de pilda, inregistreaza un deficit semnificativ de medici specialisti in anestezie, terapie intensiva, imagistica si dializa, dupa ce peste 60 de doctori au plecat, in acest an, in strainatate, pentru lefuri mai mari, a declarat pentru NewsIn, in septembrie, directorul spitalului, dr. Mircea Beuran. "Numai din acest spital, in ultimii 10 ani, au plecat sute de doctori, din cauza salariilor mici", a mai spus Beuran.

Niciun comentariu: