marți, 13 octombrie 2009

Asistentii medicali pot face cursuri de paramedici pentru a lucra la SMURD

Asistentii medicali pot face cursuri de paramedici pentru a lucra la SMURD
ARTICOLE SIMILARE
Medicina de urgenta, smurd, raed arafat, isu, oamgmamr, isu braila, stefan stoian
Asistentii medicali care vor sa lucreze la SMURD trebuie sa urmeze cursurile de paramedici organizate la in marile centre din tara.

"Asistentii medicali, indiferent de specializare pot lucra la orice serviciu SMURD din fiecare judet in parte doar daca urmeaza cursurile de paramedici la Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta. De asemenea, pentru a lucra la SMURD, asistentii medicali trebuie in primul rand sa opteze pentru posturile scoase la concurs de fiecare ISU"
A declarat subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii (MS), Raed Arafat.
Meseria de paramedic a fost recunoscuta anul trecut de catre Ministerul Muncii. Paramedicii nu sunt considerati medici insa au rolul de a ajunge primii atunci cand vine vorba despre o situatie de urgenta la care trebuie sa acorde primul ajutor pacientilor, pana la sosirea cadrelor medicale.

Chiar daca au urmat cursurile necesare, paramedicii trebuie sa fie evaluati periodic. "Cursurile se fac in centre specializate. De exemplu, paramedicii de la ISU Braila au studiat la Centrele de Formare din Galati si Iasi, singurele de acest gen din zona Moldovei. Din punct de vedere al gradului, paramedicii sunt mai jos decat asistentii medicali"
Daca de exemplu un asistent medical din medicina de laborator va dori sa lucreze in medicina de urgenta, atunci va fi nevoit sa urmeze o forma de invatamant pentru a se specializa in medicina de urgenta.

"Specialitatea pe care o are asistentul medical nu se poate schimba. Cu alte cuvinte nu se pot face cursuri pentru schimbarea acesteia, ci doar studii de specialitate", a subliniat vicepresedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR) filiala Bucuresti, Elena Banu.

Niciun comentariu: