marți, 20 octombrie 2009

La Spitalul Clinic Municipal - Saloanele pentru copii sunt dezgheţate cu radiatoare electrice aduse de părinţi

Părinţii care şi-au internat copiii la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" sunt nevoiţi să îşi aducă de acasă radiatoare elelctrice. Cu toate că de aproximativ o săptămână temperaturile nu prea au trecut de 10 grade Celsius, în unele saloane caloriferele nu funcţionează deloc, conducerea unităţii declarând că se confruntă cu această situaţie de mai bine de doi ani. Cei mai revoltaţi sunt însoţitorii minorilor, care, neaşteptându-se la o astfel de realitate, în primele zile de internare sunt nevoiţi să îşi îmbrace copiii cu cele mai groase haine.



La Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu", în această perioadă, confortul termic din saloane lasă mult de dorit. Chiar directoarea unităţii spitaliceşti, dr. Marlene Crişan, admite că instalaţiile sunt foarte vechi şi ar fi nevoie de două-trei săptămâni până când spitalul ar fi încălzit aşa cum se cuvine. "În primul rând, reparaţiile de renovare, care au inclus şi instalaţiile de încălzire, nu au avut un plan concret, fiind efectuate haotic, fără nicio logică", explică şefa unităţii. Potrivit aceleiaşi surse, sistemul de purjare a aerului este primitiv, iar municipalitatea pare să nu ia nicio măsura în vederea remedierii situaţiei. "M-am internat sâmbătă cu fetiţa mea şi când am ajuns aici salonul era foarte rece. Până a doua zi, când am adus de acasă un radiator, am îmbrăcat-o bine şi am acoperit-o toată noaptea, să nu răcească mai tare", spune o mămică revoltată.

Surse din interiorul spitalului spun că unitatea se confruntă de doi ani cu această problemă, care se agravează în special în sezonul rece. Recent, câteva secţii de la Spitalul Municipal au fost renovate şi, spre surprinderea cadrelor medicale, tocmai în unele saloane din secţiile respective caloriferele sunt reci ca gheaţa. Conform conducerii, spitalul se încălzeşte atât de la oraş, cât şi prin încălzire proprie, însă "buba" a apărut la nivelul instalaţiilor, dispuse necorespunzător. În urma unei vizite în secţiile de la etajele VI, VII şi IX, se poate constata că peste 70% din saloane sunt încălzite cu ajutorul radiatoarelor aduse de acasă de însoţitorii copiilor internaţi, în timp ce caloriferele din dotarea unităţii sunt folosite mai mult pe post de decor. Şi în camerele de gardă sau în saloanele asistentelor atmosfera este la fel de "rece", cadrele medicale fiind nevoite, la rândul lor, să se încălzească cum pot, dacă nu vor să îşi desfăşoare activitatea în frig. Şi mai frig este pe holurile spitalului, unde majoritatea pacienţilor stau "zgribuliţi" lângă caloriferele reci, aşteptând, în zadar, ca acestea să se încălzească. Conducerea unităţii a reuşit să pună la dispoziţia pacienţilor câteva radiatoare, însă nu destule pentru numărul de internaţi. "Pe secţii, dispunem de 182 de paturi, dar în momentul de faţă avem internaţi 191, astfel am fost nevoiţi să internăm copii şi pe paturile repartizate aparţinătorilor, adresabilitatea fiind foarte mare, mai ales din cauza afecţiunilor de sezon", explică dr. Crişan, care ne-a dezvăluit că municipalitatea nu le-a alocat fonduri, până în acest moment, deşi ar fi trebuit să o facă. "Primăria nu a efectuat nicio evaluare, iar fila de buget, pentru cele patru spitale care au trecut în subordinea autorităţilor locale, nu a fost stabilită. Am ajuns, astfel, în situaţia tragică de a încălzi saloanele cu radiatoare electrice, iar în felul acesta va creşte considerabil şi consumul de curent", precizează directoarea.



În acest context, se anunţă vremuri şi mai friguroase pentru părinţii care îşi internează copiii la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu", aceştia fiind obligaţi să pună în bagaje, pe lângă pijamale, un radiator electric, dacă nu vor ca micuţii lor să îngheţe de frig în spital şi să meargă acasă mai bolnavi decât s-au internat.

Niciun comentariu: