joi, 29 octombrie 2009

Bolnavii cronici vor iesi in strada pe 9 noiembrie

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) a anuntat, miercuri, dupa intanirea cu secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, ca vor iesi in strada pe 9 noiembrie, intrucat nu au primit niciun fel de asigurari privind tratamentele pentru bolile lor.

Cezar Irimia, presedintele COPAC, a declarat ca din cauza lipsei fondurilor tot mai multi pacienti raman fara tratament sau il primesc prea tarziu.

Situatia este alarmanta la pacientii cu cancer, hemofilie, diabet, hepatita, HIV/SIDA, scleroza multipla, transplant boli renale.

Listele de asteptare pe diverse patologii sunt din ce in ce mai lungi si exista deja cazuri de pacienti carora li s-a intrerupt tratamentul, ceea ce ii pune viata in pericol.

'Suntem hotarati sa iesim in strada pe 9 noiembrie daca lucrurile treneaza si nu se va face nimic suntem decisi sa dam in judecata statul roman. Nu mai avem ce pierde', a declarat presedintele COPAC.

Avem cazuri de sinucidere din cauza imposibilitatii de a-si urma un tratament. Pentru cazurile oncologice la CNAS sunt in asteptare 2700 de dosare.

Maria Mezaros, reprezentanta Federatiei Diabeticilor, a mentionat ca deja lipsesc din farmacii o serie de insuline pe care le fac copii si care nu se mai aduc, nemaifiind incluse in schemele de tratament.
Testele de automonitorizare obtinute cu greutate anul trecut au inceput si ele sa fie reduse, a mai spus Maria Mezaros, adaugand ca reprezentantii COPAC nu sunt de acord cu reintroducerea medicamentelor in farmaciile cu circuit inchis, decat numai pentru HIV/SIDA.

Probleme sunt si in legatura cu decontarea analizelor. Multe dintre acestea trebuie platite.
In opinia lui Cristian Rosu de la Uniunea Nationala a Persoanelor afectate de HIV/SIDA, problemele sunt datorate prostului management al spitalelor.

Reprezentantul Colegiului Medicilor din Romania, dr. Florin Chirculescu, a apreciat ca medicii trebuie sa fie alaturi de pacientii care sufera si ca in ceea ce il priveste va face lobby in randul medicilor pentru ziua de 9 noiembrie.

El a mentionat ca este chirurg pneumolog si ca se confrunta cu multe probleme pornind de la lipsa atei chirurgicale si pana la imposibilitateaa continuitatii tatamentului cu antibiotice din cauza lipsei de fonduri.

Farmacistul Ion Uivaros a mentionat ca, din pacate, o recenta reglementare spune ca banii vor fi decontati la sapte luni si asta retroactiv, ceea ce va crea mari probleme farmaciilor in aprovizionare. El a estimat ca o treime din farmaciile din Romania sunt in insolventa si acest numar va creste.

Reprezentantul Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), dr. Dan Zaharescu, considera ca atat timp cat se aloca numai 3% din PIB, problemele nu se rezolvla. Este necesara o coagulare a societatii civile pentru a expune un punct de vedere ferm privitor la sanatate.
Conform proiectului de buget pe 2010 sanatatea va primi sub 3%, ceea ce va duce ca in partea a doua a anului sa existe un nou colaps, a opiniat dr. Zaharesacu.

El considera ca taxa pe viciu ar trebui utilizata in totalitate in sistemul sanitar ar trebui marita contributia pentru sanatate la 14 la suta si o mai mare transparenta in chelutirea banilor.

Numai 22% din totalul cheltuielilor din sanatate sunt pentru medicamente. Consumul de medicamente in semestrul I al acestui an a scazut pentru prima data in ultimii 15 ani, a adaugat reprezentantul ARPIM.

Participantii la conferinta de presa sustinuta de COPAC au subliniat necesitatea colectarii separate a fondului pentru sanatate.

COPAC cuprinde opt federatii nationale ale asociatiilor pacientilor cu afectiuni cronice cuprinzand aproape 3 milioane de persoane.

Reprezentantii COPAC sunt hotarati sa actioneze in justitie statul roman pentru genocid. Ei au spus ca pe 9 noiembrie vor sta in strada pana la rezolvarea problemelor.

Niciun comentariu: