luni, 12 octombrie 2009

SCOPE - Practica de vara .

Dianei Crisan, studenta in anul al IV-lea la Facultatea de Medicina din Cluj si membra a Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR). Diana a avut posibilitatea de a face practica de vara atat la un spital din Romania, cat si la unul din Scotia.

Dupa ce a terminat anul al II-lea de studiu, tanara a facut practica la Sectia de Balneologie din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj. Tot in acelasi an, Diana a mai facut practica la Departamentul de Dermatologie, dar si la un cabinet de medicina generala din Dundee, Scotia.

"Printre motivele pentru care am decis sa merg in Scotia se numara si curiozitatea fata de un alt sistem medical. Am vrut sa pot face o comparatie intre ceea ce facem noi aici in spitale si ceea ce fac studentii dincolo. Vroiam sa vad in ce masura, ceea ce facem si invatam noi in spitale, ca studenti, in timpul practicii de vara se face si acolo, in ce maniera, la ce nivel?", povesteste studenta.

In ambele tari, Diana a avut parte de experiente inedite care i-au dat posibilitatea de a acumula foarte multe cunostinte.

Pe parcursul celor doua experiente ale sale, tanara nu a putut remarca si structura diferita a celor doua sisteme sanitare.

"Nu as putea sa spun ca in tara sistemul medical nu este organizat, insa in Scotia am avut impresia ca totul era mult mai bine structurat, exista un sistem tip retea care permitea tuturor clinicilor, centrelor medicale, cabinetelor de medicina generala si caselor de asigurari sa stea in contact permanent, ceea ce duce implicit la disparitia intregii birocratii atat de deranjante uneori pe care o intalnim aici. Astfel, spre exemplu, intreg istoricul medical al unui pacient, orice interventie suferita sau interprinsa, analizele solicitate si rezultatele aferente sunt stocate intr-o baza de date specifica, la care au acces toate institutiile medicale. Acest lucru mi s-a parut ca optimizeaza foarte tare intreaga activitate din sistemul medical respectiv", explica studenta din Cluj.

Modalitatea de practica, diferita in cele doua tari

Diana a constatat faptul ca studentii care fac practica in Romania sunt tratati intr-un mod diferit fata de cei care isi fac stagiul in in Scotia.

"In Romania, studentii au un mare avantaj in ceea ce priveste posibilitatea de a interactiona direct cu pacientii si a dobandi cunostinte practice prin efectuarea unor manopere clinice si paraclinice. In schimb, in strainatate studentii sunt pe post de observator sau executa manopere pe simulatoare, pe papusi. De asemenea, mi s-a parut interesant ca in strainatate sunt angajati studenti de la teatru pe post de pacienti, care mimeaza diverse boli", isi aminteste Diana.

Din acest punct de vedere, tanara a apreciat sistemul medical romanesc pentru faptul ca aici se pune accentul pe interactiunea directa dintre pacient si student. Cu toate acestea, Diana a ramas impresionata de tehnica moderna din Scotia care faciliteaza studentilor insusirea anumitor tehnici practice.

Medici mai atenti cu studentii in strainatate

Diana Crisan a avut parte de un tratament special din partea medicilor scotienii care tineau ca practicantii lor sa plece din spital cu cat mai multe cunostinte medicale.

"Un asistent se ocupa de patru, maxim cinci studenti in timpul stagiilor, iar la practica in clinica, un medic consultant are in cabinet doar unul sau doi studenti, nu mai multi. Exista astfel mai multa disponibilitate din partea profesorilor, care sunt mai putin aglomerati. In Romania, numarul relativ mare de studenti alocati unui medic, respectiv asistent impiedica sau ingreuneaza comunicarea, intelegerea si de ce nu, dezbaterea diverselor probleme abordate", mai spune Diana.

"Anul viitor, as dori sa fac practica tot in strainatate"

Cu toate ca apreciza mai mult practica din Romania, Diana prefera sa aplice in continuare tot pentru stagiile din afara tarii.

"Anul urmator as dori sa fac practica tot in strainatate, deoarece consider ca este o experienta pe care, ca student, trebuie sa o incerci. In tara avem oricand posibilitatea sa mergem in clinici, sa facem practica, sa invatam si sa dobandim experienta, atat pe durata verii cat si in timpul stagiilor clinice din timpul anului, daca dorim acest lucru si suntem interesati", conchide studenta.

Niciun comentariu: