marți, 27 octombrie 2009

Medicii pensionari vor o casa a lor

Ziua medicului pensionar a fost serbata sambata, 24 octombrie, in Amfiteatrul mare al Facultatii de Medicina Generala "Carol Davila" din Bucuresti.

Peste 200 de doctori trecuti de prima tinerete au venit sa-si revada colegii din Asociatia Medicilor Pensionari, sa discute despre problemele care-i framanta si sa serbeze impreuna ziua lor.

"Editia din acest an ne-a adus amaraciune, pentru ca oficialitatile invitate nu ne-au onorat cu prezenta. E o desconsiderare pentru noi. Nu ne mai baga nimeni in seama, suntem linia a saptea," a declarat in exclusivitate pentru paginamedicala.ro dr. Virginia Ioan, presedinta Asociatiei Medicilor Pensionari.

Totusi, la eveniment au participat cativa reprezentanti ai Colegiului Medicilor Bucuresti (institutie care le-a fost alaturi in fiecare an), printre care si prof. dr. Vladimir Belis, presedintele de onoare al asociatiei, care a deschis manifestarea. Invitat special a fost prof.dr. Constantin Bogdan, care a vorbit despre varstnicii fragili de care se ocupa in centrul medico-social Sf. Luca din Capitala.

"Sunt multi medici care se afla in aceasta situatie a varstnicilor fragili, iar medicii mai tineri ar trebui sa-i ajute, nu sa-i evite, fiindca vor ajunge si ei batrani", a afirmat prof. dr. Constantin Bogdan, presedintele Societatii de Paliatologie si Tanatologie.

Prof. dr. Emanoil Ceausu, medic infectionist la Spitalul Victor Babes, prezent si el la Ziua Medicului Pensionar a atras atentia asupra conditiei medicului pensionar in Romania.

"Aceasta trebuie imbunatatita atat din punct de vedere financiar cat si din punct de vedere al aprecierii de catre societati si de catre colegi. Noi de la ei am invatat meserie", a afirmat prof. Ceausu.

Din cei peste 7000 de medici pensionari, actuali membri ai asociatiei, circa 300 au varste peste 80 ani. In Bucuresti sunt aproximativ 600 de medici pensionari, inscrisi in asociatie, iar din acestia 100 sunt octogenari.

"Mesajul pe care l-am transmis anul acesta este optimismul de care trebuie sa dam dovada. Unii dintre noi dispar, altii vin si ingroasa randurile", a afirmat dr. Ioan.

In memoria fostilor profesori si a colegilor disparuti, participantii la eveniment au pastrat un moment de reculegere si au depus o coroana de flori la statuia lui Carol.

O casa speciala pentru doctorii pensionari

Visul Asociatiei este acela de-a avea un sediu mai mare, o casa care sa poata sa-i primeasca si pe medicii pictori, si pe scriitori, si pe cei din orchestra medicilor.

Multi simt nevoia de a socializa si nu mai au cu cine, fiindca au ramas singuri. Unii inca mai doresc sa citeasca literatura medicala si sa participe la evenimente stiintifice, iar altii inca mai lucreaza part-time in diverse policlinici, prin uramre fac parte din varstnicii activi.

Poate si de aceea aproape toti refuza ideea de a se izola in azile sau camine medico-sociale.

"Sunt colegi pe care nu mai are cine sa-i ingrijeasca si se interneaza pentru doua saptamani la Sf. Luca, la doctorul Bogdan, apoi se externeaza si se reinterneaza iar. Dar dupa ce ai ingrijit atatia oameni sa ajungi sa locuiesti in spital... O unitate medico-sociala dedicata noua: asta ne-ar trebui. E altceva sa stai cu colegi de aceeasi meserie," a precizat dr. Virginia Ioan.

Prof. Constantin Bogdan imbratiseaza ideea caminelor grupate pe criteriul breslei, iar aceasta propunere a facut-o in nenumarate randuri autoritatilor.

"Boala cronica nu dureaza doar doua saptamani, noi suntem constransi de Casa de Asigurari la acest termen. In strainatate exista astfel de camine ale breslelor, au fost incercari si la noi in acest sens demarate de Uniter-ul, Armata, dar nu s-au finalizat. In plus sunt foarte multi medici care doresc sa fie ingrijiti la domiciliu, iar societatea nu poate sa acopere aceste nevoi", a precizat profesorul.

In strainatate imediat dupa razboi au aparut si s-au dezvoltat caminele medico-sociale, apoi ingrijirile la domiciliu si mai nou structurile alternative precum centrele de zi.

"Un fel de crese pentru batrani sunt aceste centre de zi. Familia il duce dimineata si il aduce seara acasa pe respectivul batran. Acesta este supravegheat de asistenta medicala, mananca, face gimnastica cu un profesor de la centru, socializeaza, dar in acelasi timp ramane in sanul familiei. Finantarea acestor centre de zi este prin pluriparticipatie: platesc si pensionarii o parte din pensie, si primaria si asigurarile. In occident sunt foarte multe centre de zi pentru batrani, la noi insa nu exista niciunul", a conchis dr. Bogdan.

Dar trebuie spus ca pensiile medicilor nu sunt generoase. Un doctor iesit la pensie primeste intre 700 lei si 2000 lei pe luna.

Niciun comentariu: