marți, 13 octombrie 2009

HPV

Colul uterin sau cervixul este portiunea uterului care se deschide in vagin. Cancerul de col uterin implica o crestere necontrolata a celulelor care intra in structura colului. Aceasta forma de cancer este a doua ca frecventa in randul femeilor sub 45 de ani.

De obicei boala are evolutie lenta, 10-15 ani. In faza incipienta nu exista simptome care sa sugereze prezenta cancerului cervical, dar daca tumora ajunge la dimensiuni mari pot aparea sangerari (dupa contactul sexual) sau scurgeri de culoare galbui-maronie.

Principala cauza de formare a cancerului de col uterin este infectia cu HPV (Virusul Papilloma Uman). Acest virus are in jur de 100 de forme (tulpini), iar aproximativ 15 dintre ele sunt cancerigene (pot cauza cancer). In timpul vietii, 80% dintre femei se infecteaza cu o forma a acestui virus.

HPV se transmite prin contact sexual sau prin contact intim cutanat genital. Din aceasta cauza folosirea prezervativului nu previne 100% infectia cu HPV (pielea din vecinatatea imediata a organelor genitale poate fi infectata cu HPV).

Cancerul de col uterin poate fi detectat din timp si este complet vindecabil. Testul se numeste Babes Papanicolau (citovaginal) si presupune recoltarea (pe scaunul ginecologic), cu ajutorul unei periute, a unei probe din colul uterin. Ulterior secretia se examineaza la microscop pentru a evidentia eventualele celule anormale.

Toate femeile care si-au inceput viata sexuala sau care au peste 18 ani trebuie sa efectueze o data pe an testul Babes Papanicolau. Nu exista limita superioara pentru efectuarea testului, chiar si femeile aflate la menopauza trebuie sa-si faca testul.

Costul unui astfel de test variaza intre 25 si 70 de lei, dar exista programe de screening prin care testul se poate face gratuit. De asemenea, persoanele cu asigurare de sanatate beneficiaza de testare gratuita o data la 5 ani. Societatea Romana de Cancer efectueaza in conditii de gratuitate testare pentru persoanele neasigurate, marginalizate sau aflate in mediu rural.

In cazul in care testul Papanicolau are un rezultat anormal si este nevoie de interventie terapeutica, exista mai multe proceduri simple pentru indepartarea celulelor anormale. Crioterapia presupune inghetarea si indepartarea zonei anormale de tesut, tratamentul cu laser inlatura celulele cu ajutorul laserului, diatermia foloseste o mica bucla de sarma incalzita cu ajutorul curentului electric, iar conizatia indeparteaza o zona de tesut sub forma de con. Folosirea uneia dintre cele 4 tehnici depinde de particularitatile pacientei. Tratamentele nu afecteaza viata sexuala si nici abilitatea de a avea copii.

In ultimii ani au aparut 2 vaccinuri pentru prevenirea infectiei cu unele tulpini de HPV. Acestea ofera cea mai buna protectie daca sunt administrate inaintea inceperii activitatii sexuale. In Romania, vaccinarea este recomandata intre 9 si 15 ani. Principalele 2 forme de HPV care determina cancer sunt tulpinile 16 si 18, ambele fiind incluse in cele 2 vaccinuri. Trialurile clinice arata ca vaccinul poate produce reactii minore, asemenea altor vaccinuri: umflare usoara, mancarime, roseate la locul injectiei, febra, greata sau ameteli.

Chiar daca se administreaza vaccinul, controalele periodice sunt obligatorii. De ce? Pentru ca vaccinul protejeaza doar impotriva celor mai frecvente tulpini care cauzeaza cancer, dar cum am spus si mai sus, exista foarte multe variante de HPV, iar testele au scopul de a identifica eventualele infectii cu alte forme de virus. Vaccinul protejeaza impotriva a 70% dintre cancerele de col uterin.

De retinut: medicul ginecolog trebuie consultat de urgenta in cazul in care apar sangerari sau scurgeri de culoare rosiatica in afara menstruatiei, hemoragie dupa contact sexual, cheaguri sau miros neplacut la extremitatea vaginului, scadere nemotivata in greutate. Indiferent daca ati avut sau nu copii, testul Papanicolau este obligatoriu daca ati avut relatii sexuale (chiar si ocazionale). Recoltarea secretiei pentru testare nu implica durere.

Articol oferit de:
Laurentiu CRACIUNAS
coordonator proiect "Doneaza! Sangele tau poate salva vieti!" din cadrul Organizatiei Studentilor Medicinisti din Cluj
www.contraboli.ro

Niciun comentariu: