joi, 8 octombrie 2009

Amanarea termenelor de plata in domeniul farmaceutic va duce la distrugerea acestui sector

Prelungirea termenelor de plata, prevazuta intr-o OUG, de la 60 la 90 de zile, pentru medicamentele din programele nationale, respectiv de la 90 la 180 de zile pentru medicamentele generice, va conduce la distrugerea acestui sector, a declarat marti presedintele grupului Fildas, Anca Vlad.

"Exista o ordonanta de urgenta prin care s-au marit termenele de plata pentru medicamentele din programele nationale (oncologie, diabet si SIDA), de la 60 la 90 de zile, in timp ce medicamentele generice, care includ gratuitatile si medicamentele compensate, vor fi platite la 180 de zile, fata de 90 cat era inainte", a spus Anca Vlad.

Ea a adaugat ca, din cauza prelungirii termenelor de plata, multe dintre farmaciile independente vor da faliment.

"OUG s-a dat fara consultare cu industria de profil, desi aceasta este valabila incepand de la 1 octombrie, platile se vor face retroactiv, din luna iulie, pe baza acestor noi termene", a precizat presedintele grupului farmaceutic Fildas.

Totodata, aceasta a precizat ca cea de-a doua transa a imprumutului de la FMI, pe care Romania o va primi, ar trebui cheltuita si pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii, in special a celor din industria farmaceutica.

"Companiile mici si mijlocii nu au puterea necesara sa negocieze cu distribuitorii sau sa ia credite bancare, precum companiile mari. De aceea multe dintre ele vor disparea de pe piata. Cerem guvernului ca prin intermediul imprumutului cu FMI sa acopere toate facturile companiilor mici si mijlocii din Romania", a spus Vlad.

In plus, reprezentantul Fildas sustine ca in ultimul trimestru al acestui an vor exista o serie de probleme in domeniul farmaceutic, deoarece vor disparea anumite produse din cauza productiei insuficiente pentru piata autohtona.

Ea a precizat ca acesta va fi efectul comertului paralel cu medicamente.

Anca Vlad a mai spus ca ponderea medicamentelor generice din piata autohtona a medicamentelor reprezenta 28,5% la finele anului 2007, fiind insa la un nivel scazut fata de alte tari europene, precum Polonia, unde acest procent este de 61%.

Fildas este una dintre cele mai importante companii de import si distributie medicamente de pe piata romaneasca, fondata in 2001.

Niciun comentariu: