miercuri, 21 octombrie 2009

Protocoalele in medicina respiratorie

Specialisti in boli pulmonare obstructive cronice din Marea Britanie au dezbatut alaturi de medicii romani, in perioada 17-19 octombrie, la Vama, problematica protocoalelor in medicina respiratorie.

'Problema in Romania in ce priveste ghidurile terapeutice consta in faptul ca folosim prea multi bani in editarea lor si raman prea putini pentru implementarea acestora. Anul trecut in Romania au fost editate primele doua protocoale in Bronho Pneumonia Obstructiva Cronica (BPOC)', a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii de Pneumologie.

Acesta a adaugat ca 'din BPOC se moare', la nivel international, prevalenta la barbati fiind mai mare decat la femei. Mai mult, desi in Romania nu exista date statistice concludente privind prevalenta, rata mortalitatii este extrem de ridicata.

Debbie Cook, asistenta specialista in boli respiratorii in Marea Britanie, a prezentat traseul parcurs de un pacient cu BPOC in sistemul de sanatate britanic, unde o asistenta joaca un rol esential.

In schimb, in Romania 'din pacate, asistenta nu are o misiune', a explicat prof. dr. Florin Mihaltan.

Concluziile prezentarilor au subliniat nevoia de ghiduri terapeutice in conturarea unor tratamente cat mai eficiente.

'Avem nevoie de ghiduri, dar mare atentie cum le intelegem', a spus Tudor Toma, medic specialist din Marea Britanie.

Principalul avantaj al unui protocol consta in standardizarea tratamentului. Sunt trei aspecte care trebuie avute in vedere in aplicarea unui protocol terapeutic: co-morbiditatile, varsta pacientului si adaptabilitatea. BPOC-urile difera de la femei la barbati, 'iar fiecare tehnica este eficienta daca iti alegi corect pacientul', a explicat prof. Patrick Murphy de la Londra.

De asemenea, specialistul britanici Joseph Footitt a subliniat ca BPOC este o boala la moda si ca incalzirea globala este un factor pentru dezvoltarea BPOC. Un grad Celsius inseamna o crestere cu 1,3% a acestei afectiuni.

Evenimentul a fost deschis de prof. dr. Vasile Astarastoaie, care a declarat: 'Sper ca aceasta intalnire sa consolideze relatiile profesionale din comunitatea medicala romano-britanica'.

La eveniment au participat peste 100 de specialisti in medicina respiratorie din Romania si Marea Britanie si reprezentanti ai mass-media.

Conferinta a fost sustinuta de revistele editate de Tarus Media, British Medical Journal, editia in limba romana, si Medica Academica, noua revista de excelenta medicala.

Niciun comentariu: