marți, 20 octombrie 2009

Agenda universitară

Locuri pentru toţi în cămine



Deşi la începutul acestui an universitar au fost depuse cu aproximativ 400 de solicitări mai multe decât locurile din cămine, Adrian Dume, membru al comisiei de cazare, a anunţat, ieri, că, până la urmă, toţi cei care au dorit în acest an universitar un loc în cămin l-au primit. Mai mult, la căminele de la Înfrăţirea mai sunt disponibile încă 10 locuri pentru fete. Această situaţie s-a datorat în mare parte faptului că, deşi unii au obţinut în primă fază loc în cămine, au preferat în cele din urmă să stea în chirie, profitând de faptul că preţul chiriilor a scăzut, comparativ cu anul trecut, aproape la jumătate. Astfel, în acest an, în cele patru cămine ale Universităţii au fost cazaţi 1.355 de studenţi.



Preţ neschimbat la cazare

Costurile pentru un loc de cazare au rămas nemodificate, adică 80 de lei pentru un student bugetat şi 140 lei pentru cei de la forma de învăţământ cu plată, exact cât se plătea şi anul trecut. Cei mai pretenţioşi dintre studenţi şi care au o situaţie financiară mai bună pot să opteze pentru un loc la mansardă, unde condiţiile de cazare sunt mai bune şi stau doar doi într-o cameră. Preţul pentru un astfel de loc este însă de 150 de lei, indiferent dacă urmează studiile la o formă bugetată sau la cu plată. Pentru cei care vor fi repartizaţi la căminele de la Înfrăţirea, unde condiţiile sunt ceva mai proaste, tinerii vor trebui să achite 70 de lei lunar, în cazul în care este la fără taxă, şi 130 de lei, pentru cei cu taxă. Cadrele didactice care optează pentru cazare în cămin vor trebui şi ele să achite 220 de lei pentru un loc în campus sau 200 de lei pentru unul la Înfrăţirea.



Modificări la regulamentul de acordare a burselor

De săptămâna trecută, a început distribuirea fondurilor pentru burse acordate de cele 18 facultăţi, care, în acest an, sunt de 1,4 milioane de lei. Cuantumul burselor a rămas la acelaşi nivel ca în anul trecut, respectiv 200 de lei pentru cea de studii, 220 - de merit, iar studenţii care reuşesc în două semestre consecutiv să obţină media 10 sunt recompensaţi cu o bursă de performanţă, şi în acest an de 300 de lei. De acest tip de bursă mai pot beneficia cei care activează în cadrul clubului sportiv al Universităţii şi au rezultate sportive foarte bune sau cei angrenaţi în activităţi artistice, obţinând performanţe notabile. Dosarele pentru acest tip de bursă mai pot fi depuse în clădirea rectoratului, la prof. univ. dr. Elena Bonchiş, prorector pentru relaţia cu studenţii, până pe 23 octombrie a.c.



Reduceri pe mijloacele de transport în comun

Studenţii Universităţii vor beneficia şi în acest an de reducere la transportul în comun local, 50% din preţ fiind subvenţionat de Consiliul Local, prin hotărâre încă de la începutul acestui an, la care se adaugă gratuitatea de 50% oferită de Universitatea din Oradea prin fondurile provenite de la Ministerul Educaţiei. Pentru a beneficia de această reducere, studenţii trebuie să depună o solicitare la secretariatele facultăţilor la care studiază până pe 27 octombrie a.c., în caz contrar beneficiind doar de reducerea preţului abonamentului la jumătate. Fondurile alocate în acest scop de Ministerul de resort sunt de 214.549 lei. Dacă numărul solicitanţilor va depăşi cuantumul sumei alocate, departajarea studenţilor se va face în funcţie de media ultimului semestru de studii. Studenţilor care şi-au procurat deja abonamente pentru transportul în comun li se va returna suma de bani investită.
Informeaza CRISANA

Niciun comentariu: