luni, 5 octombrie 2009

Supraponderabilitatea - risc pentru malformatiile cardiace

Femeile supraponderale prezinta un risc crescut de a naste copii cu malformatii congenitale. cel putin asa arata un studiu american efectuat de U.S. Centers for Disease Control and Prevention.

Cercetatorii au aflat ca in cazul gravidelor obeze, riscul de a aduce pe lume copii cu malformatii cardiace este de 18%. In acest sens, oamenii de stiinta au analizat datele privind 6,440 de copii cu malformatii congenitale si 5,673 de micuti cu defecte din nastere. De altfel, dintr-un total de 25 de defecte ale inimii, 10 au fost legate de obesitatea maternala, pe cand cinci de supraponderabilitatea mamei.

Important de tinut minte este ca mamele care sufereau de formele de diabet I si II si care prezinta oricum un factor de risc, nu au fost incluse in studiu.

"Malformatiile cardiace congenitale sunt cele mai intalnite defecte din nastere si reprezinta o cauza importanta in mortalitatea infantila", a declarat dr. Edwin Trevathan, directorul Centrului american de Preventie si Control al bolilor.

Drept urmare, specialistii recomanda femeilor obeze sa incerce sa scape de kilogramele in plus, inainte de a deveni mame.

Niciun comentariu: