sâmbătă, 17 octombrie 2009

Timp de 5 ani, adio contracte cu CNAS pentru fraudatori

Medicii, farmacistii, pacientii, intreg sistemul medical romanesc are de suferit de pe
urma crizei. Nu sunt bani lichizi, nu sunt achitate datoriile catre farmacii, cabinete
medicale si spitale si nici mari sperante de bine intr-un viitor apropiat.

Asteptat cu nerabdare de cei peste 400 de farmacisti si asistenti de farmacie, reuniti la Pharma Forum,eveniment organizat de revista Pharma Business in perioada 15-16 octombrie, conf.dr. Cristian Celea(foto), directorul CNAS a iesit la rampa cu informatii cunoscute deja de toata lumea.

"Nu este o situatie noua ca ne aflam intr-o situatie de criza. Nu e un secret pentru nimeni ca tara e in recesiune. Rolul nostru este insa acela de a cauta solutii.
Pe termen scurt si mediu trebuie sa gasim resursele financiare necesare care ma indoiesc ca vor fi credite bugetare, fiindca vorbim doar de credite de angajamente. Acestea vor fi platite in 2010 in marea lor majoritate. Ma indoiesc ca situatia din 2010 va fi mai buna decat aceasta. Acest sistem de rasturnare a datoriilor, pentru o perioada de timp pe care nu o pot defini, va fi regula jocului. Trebuie gasita o solutie si aceasta este una pe care nu a luat-o nimeni pana acum in serios si care a fost uzitata in alte tari din Europa, in special din blocul estic si anume aceea care ofera posibilitatea de a plati aceste datorii restante in unitati financiare si de a exista o solutie comuna intre Casa de asigurari, unitatile finantatoare si furnizorii de servicii medicale. Indiferent ca solutia se numeste creditare sau altfel, trebuie aplicata o solutie astfel incat furnizorii sa nu intre in faliment si sa poata sa-si regaseasca ciclul finaciar de care au nevoie", a subliniat conf.dr. Celea.

In privinta falimentului, un raport al Cegedim arata ca 25% din farmacii risca sa se inchida. Farmacistii reuniti la acest eveniment, sunt mult mai pesimisti, avansand un procent dublu.

"Mi-e frica ca procentul va creste la 50 la suta. Nu este o gluma ca aceste farmacii vor falimenta, daca distributorii ne vor pune penalitati, ne vom ingloda in datorii foarte mari. Vom reduce cheltuielile renuntand la personal, nu vom putea onora toate retetele, vom elibera mai multe OTC-uri pentru a avea cash ca sa ne aprovizionam cu etice si lucrurile se vor complica", a precizat prof.dr. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR).

De aceeasi parere este si directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), care trage un semnal de alarma catre autoritati.

"Trebuie sa inteleaga gravitatea situatiei, asigurarea pacientilor cu medicamente este perturbata. Farmaciile sunt vulnerabile, daca distribuitorii nu le vor mai putea sustine financiar, vor putea cere executarea lor silita. La nivelul companiilor farmaceutice
deocamdata nu s-au luat masuri imediate de concediere, dar e una din masurile pe care ne
vom vedea nevoiti sa le aplicam pe termen scurt", a precizat Dan Zaharescu, dir.ex ARPIM.


Clawback-ul controversat
Propunerea guvernului privind sistemul de clawback nu este vazuta cu ochi buni de industria farmaceutica.

"Deocamdata discutiile sunt in faza incipienta, industria farmaceutica este pusa cu spatele la zid prin asemenea masuri. Avem pe o piata strict reglementata, un pret minim
european, extinderea termenelor de plata care a venit peste noapte si suprataxarea pentru ca nu putem vorbi de clawback. De altfel, nici nu se justifica introducerea acestuia.
Trebuie sa intram in dialog cu autoritatile si sa gasim solutii reale si sustenabile. Prin aceasta masura se preconiza sa obtina 100 milioane lei anul acesta si 500 milioane anul viitor, iar deficitul este de 2800, asa ca este doar o picatura intr-un pahar", a conchis Zaharescu.

Pentru cei care nu sunt de acord cu aceasta solutie si mai spera in alte negocieri sau solutii venite din partea CNAS, directorul acesteia are un raspuns prompt: "este problema
lor, noi ne-am asezat la masa de discutii. Acum trebuie gasite normele de aplicare discutate impreuna cu ei. Sistemul exista in multe tari si ii responsabilizeaza pe toti actorii din sistem, care vor trebui sa aiba mai multa grija la volumele pe care le pun la
dispozitia pietei. Prin acest sistem vom responsabiliza mai usor prescriptorii si pe cei care elibereaza medicamentele", a precizat dr. Celea.

Plata la sapte-zece luni pune la zid industria
Toata lumea recunoaste ca nu exista bani reali, doar bani virtuali, dar pacientul are nevoie de servicii medicale si de medicamente in orice situatie economica s-ar afla tara.

"Hotararea de guvern data saptamana trecuta pune practic in imposibilitate pe termen lung asigurarea cu medicamente a populatiei. Este un lucru extrem de grav, nu s-a intamplat niciodata in ultimii 20 de ani un astfel de colaps spre care ne indreptam. Statul ne-a pus la colt!", a declarat prof.dr. Lupuleasa, moderatorul evenimentului Pharma Forum.
Acesta a spus ca a negociat cu MS ca plata sa fie facutanegociat cu MS ca plata sa fie facuta la 120 zile, dar in Monitorul Oficial a aparut la 180 de zile, iar acum se incearca o aplicare retroactiva a legii.

"In momentul in care asteptam platile pentru lunile iulie, august, septembrie am fost anuntati de Casele de asigurari ca s-au retras fondurile si s-au indreptat spre spitale.

Constat ca nu s-a imbunatatit nimic nici in spitale. Noi peste 7 luni de zile vom primi banii pe medicamentele deja eliberate pacientilor si este un mare semn de intrebare cum vom reusi sa facem fata", a marturisit farm. Lupuleasa.

Trebuie sa existe o supapa care sa permita tuturor factorilor implicati in sistemul medical sa respire. Important este ca supapa respectiva sa fie gasita cat mai repede, pana nu intra in "blocaj respirator" tot sistemul.

"Industria farmaceutica este stoarsa de resurse in acest moment, e foarte dificil de presupus ca vom mai putea asigura termene de plata atat de lungi, noi producatorii suntem ultima veriga. 10 luni intarzierea platilor cu riscul devalorizarii, e prea mult", considera Dan Zaharescu.

Celea a gasit insa o solutie, aceea a verificarii corectitudinii in sistem, pentru ca in ultima perioada s-au descoperit lucruri care demonstreaza ca sistemul sanitar e fraudat foarte serios.

"Cei care vor fi dovediti ca au fraudat sistemul medical timp de 5 ani nu vor mai putea incheia contracte cu Casele de Asigurari, nu vor mai fi partenerii nostri", a declarat conf.dr. Cristian Celea, directorul CNAS, referindu-se la farmacisti si cadre medicale.

O alta solutie, tot in opinia directorului Casei, ar fi aceea ca atunci cand se emite un act normativ prin care sunt scutite de plata unele servicii medicale, sa existe in spatele acelui act normativ cu fisa financiara si asumarea responsabilitatii pentru banii respectivi.


Compensate si gratuite, rara avis

In ultimii cinci ani s-au dezvoltat farmacii in mediul rural, dar majoritatea traiau din eliberarea retetelor compensate si gratuite.
"70-80 % din cifra de afaceri a farmaciei era asigurata din aceste retete, acum daca banii vor veni peste 7 luni mi-e greu sa apreciez cate din aceste farmacii vor reusi sa supravietuiasca.Vor acea de suferit pacientii care beneficiaza de medicamente pe programe, precum si ceilalti pacienti. De pe o reteta farmacia nu va onora decat doua din cele cinci medicamente compensate sau mai trist nu va onora nici un medicament de pe reteta", a spus prof. Lupuleasa.

In general, in farmacii ponderea compensatelor si gratuite este de 60-80 la suta, proportia OTC-urilor ajungand la maxim 20 -30 la suta. Evident, ca devine dificil chiar si pentru un manager titrat, darmite pentru un farmacist, sa obtina profit din cei 30 la suta de pe OTC-uri, sa plateasca si datoriile, utilitatile,personalul, asteptand ca peste
6 luni de zile sa incaseze de la stat cei 70 la suta de pe compensate. Cu atat mai mult,
cu cat Casa vine cu promisiuni virtuale, nu cu lichiditati.

"2800 milioane alocate din credite au plecat in fiecare judet in parte, in limita sumelor alocate prin credite se pot face servicii medicale, dar aceste servicii nu vor fi platite in cursul anului 2009", a afirmat Celea.

Farmaciile nu vor primi banii de pe ultimul trimestru al acestui an decat in ianuarie-februarie anul viitor.
Se vehiculeaza ca 30 la suta din medicamente vor disparea de pe piata romaneasca, nemaifiind rentabile.

"S-a intamplat ca si in anii trecuti medicamentele ieftine si neatractive sa fi fost eliminate de pe piata. Este dificil de estimat cate vor disparea, dar cert este ca
accesul pacientilor la medicamente este pus in pericol prin disparita unor produse si prin inchiderea unor farmacii. Deja discounturile de la producatorii internationali a fost intrerupt, se mai practica doar la nivelul producatorilor locali", a spus Zaharescu.

Pentru anul viitor este absolut necesar ca bugetul alocat sanatatii sa tina cont de datoriile care se rostogolesc si un 4,5% din PIB este absolut necesar pentru functionarea sistemului.

Niciun comentariu: