luni, 19 octombrie 2009

Timpul de producere a celulelor-stem, injumatatit

S-a descoperit o tehnica de crestere semnificativa a ritmului de producere a celulelor-stem din tesut recoltat de la persoane adulte. Meritul este al unui grup de oameni de stiinta de la Institutul de Cercetare Scripps din California.
Astfel, cercetatorii au reusit sa obtina celulele-stem intr-un timp de doua ori mai scurt, cu o eficienta de 200 de ori mai mare decat cea existenta.

Folosind noua tehnica, cercetatorii americani au reusit sa produca, in doar doua saptamani, mult mai multe celule viabile. Celulele obtinute pot fi implantate in orice tip de organ, pentru a inlocui tesuturile bolnave.

"Atat din punct de vedere al vitezei, cat si din cel al eficientei, am adus mari imbunatatiri tehnicii conventionale. Cred ca domeniul va adopta repede aceasta solutie si ritmul cercetarii va creste vizibil", sustine seful echipei de la institutul californian, profesorul Sheng Ding.

Tehnica utilizata in prezent este mult mai greoaie, dureaza o luna si numai o celula din 10.000 poate fi utilizata. Aceasta presupune injectarea unor virusuri in anumite gene ale unei celule epiteliale pentru a induce transformarea acesteia intr-o celula-stem.

Niciun comentariu: