marți, 13 octombrie 2009

Romania, codasa Europei la programele anti HIV/SIDA

ntr-un clasament realizat la nivel european, Romania este codasa continentului in ceea ce priveste programele de preventie, ingrijire si acces al pacientilor cu HIV/SIDA la serviciile medicale .

Rezultatele au fost date in urma unui studiu care a evidentiat 29 de tari din Europa (cele 27 de membre ale Uniunii Europene la care s-au adaugat Norvegia si Elvetia). In fruntea clasamentului s-au clasat tarile mai mici cum ar fi Malta, Luxembourg sau Elvetia, codasele fiind Grecia si Romania.

"Numarul persoanelor bolnave care sunt infectate cu HIV este in crestere in toate tarile membre UE, in conditiile in care bugetele alocate acestei boli au fost reduse, iar sexul neprotejat ramane o practica frecventa", sustine coordonatoarea studiului, Beatriz Cebolla.

Coordonatoarea a dat ca exemplu Franta care a implementat cu succes numeroase programe de preventie a raspandirii virusului A/H1N1.

Specialistii au mai subliniat de asemenea necesitatea unor astfel de programe de preventie. "Niciun guvern nu pare sa detina cifre exacte ale persoanelor infectate cu HIV si sunt, in continuare, foarte multe de facut", a precizat presedintele organizatiei Health Consumer Powerhouse, John Hjertqvist.

La sfarsitul anului 2008, in Europa existau aproximativ 800.000 de persoane infectate cu HIV.

Niciun comentariu: