joi, 29 octombrie 2009

Sistemul de sanatate public din Romania la cota de avarie

Sistemul de sanatate public din Romania functioneaza la cota de avarie, sustin reprezentantii medicilor de familie. Ei spun ca efectele subfinantarii nu sunt inca vizibile la adevaratul nivel, dar semnalele care apar, deja, frecvent, arata ca situatia se poate agrava.

In conditiile in care sanatatea primeste sub 4% din PIB, majoritatea masurilor care se iau au ca efect supravietuirea de la o zi la alta, iar in curand exista pericolul ca banii pentru medicamente, pentru analizele de laborator si instrumentarul din spitale sa fie epuizati, la fel ca si fondurile pentru plata salariilor.

Dr. Viorel Ionescu, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, a afirmat, intr-o dezbatere organizata de Asociatia Medicilor de Familie, ca numarul pacientilor care vin la cabinete este in scadere, iar pentru ultimele doua luni se estimeaza o scadere cu 10-15% a numarului de internari. 'Pacientii spun ca nu mai vin, pentru ca nu mai au bani si ajung numai pentru situatii grave, ceea ce face ca sa creasca costurile tratamentului', a explicat Dr. Ionescu.

Presedintele Societatii Nationale de Medicina de Familie (SNMF), dr. Rodica Tanasescu, a avertizat ca medicina de familie se confrunta cu o lipsa acuta a banilor, in conditiile in care toate preturile au crescut, mai putin plata medicilor si confortul pacientilor si a avertizat. Presedinta SNMF a insistat pe nevoia unei stabilitati in finantarea sistemului medical, care sa permita cresterea calitatii serviciilor medicale furnizate populatiei, demararea unor activitati de modernizare si dotare a unitatilor medicale.
Ea si-a exprimat speranta ca nu va fi necesar sa se inchida cabinete medicale in actuala situatie economica in care se gaseste Romania, aratand ca daca in 2008, medicina de familie a primit 9% finantare, in 2009, finantarea a fost de aproximativ 6%.

In aceasta privinta, constituirea Comitetului de initiativa cetateneasca pentru cresterea fondurilor alocate sanatatii a vizat sensibilizarea mediului politic cu problemele existente in acest domeniu.
'Am reusit (prin aceasta initiativa, n.r.) sa punem problema sanatatii pe agenda politicienilor si sa cerem adoptarea unei legi care sa creasca bugetul alocat sanatatii de la 4% la minimum 6%, a declarat dr. Dorin Gabor, unul din cei 11 initiatori ai proiectului privind cresterea procentului alocat sanatatii, care este si vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Medicul D. Stefanescu, pediatru, a facut referire la faptul ca parintii, o parte dintre acestia, nu-si mai pot permite sa cumpere medicamentele eliberate fara prescriptie medicale, anti-termice, anti-tusive, ceea ce duce la o trenare a bolii sau chiar agravare. Ea a mentionat si faptul ca o serie de medicamente nu se mai gasesc in farmacii si aceasta situatie, care este la inceput, se va agrava.
Comitetul de initiativa cetateneasca pentru cresterea fondurilor alocate sanatatii a depus in Parlament un proiect ce vizeaza cresterea bugetului alocat sistemului de sanatate, semnat de peste 200.000 de pacienti, cu sprijinul medicilor de familie. 'Am oprit procesul de strangere a semnaturilor cand am ajuns la 200.000, pentru ca de acum este o problema pe care trebuie sa o rezolve clasa politica', a subliniat dr. Rodica Tanasescu

Niciun comentariu: