sâmbătă, 17 octombrie 2009

Depresia, diagnosticata intr-o ora

O echipa de cercetatori australieni au creat un dispozitiv numit "electrovestibulograf" (un fel de ECG al mintii) care poate detecta variatiile aparute in functionarea activitatii electrice a sistemului vestibular.
Aparatul are capacitatea de a determina aparitia unor boli psihice cum ar fi depresia sau schizofrenia. Echipa de specialisti a realizat un studiu cu ajutorul unui grup de voluntari carora le-a fost masurata activitatea electro-vestibulara in corelatie cu biomarkerii care determina aparitia unor boli la nivelul sistemului nervos central (SNC).

Cercetatorii spera ca noul dispozitiv sa fie introdus in curand in spitale. "Pacientul se aseaza pe un scaun special si intr-una dintre urechii se introduce un electrod fin care masoara si inregistreaza activitatea electro-vestibulara. Raspunsurile astfel obtinute vor fi comparate cu anumiti biomarkeri specifici pentru anumite boli ale SNC si aceasta optiune va permite efectuarea unui diagnostic in mai putin de 60 de minute", a precizat coordonatorul proiectului, ing. Brian Lithgow.

Noua tehnica a atras deja interesul comunitatii medicale internationale, autoritatile australiene fiind dispuse ca in cativa ani sa faca toate demersurile necesare pentru ca aparatul sa fie folosit ca masura standard de diagnostic in spitale.

Niciun comentariu: