marți, 27 octombrie 2009

Medicii si cetatenii cer 6% pentru Sanatate

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) a reusit sa stranga 200.000 de semnaturi pentru alocarea unui procent de 6% din PIB catre Sanatatii. Institutia a si depus proiectul de initiativa cetateneasca in Parlament.

"Lista cu semnaturile centralizate si validate de catre primarii a fost depusa vineri (23 octombrie, n. red.) la Parlament. Urmeaza ca Parlamentul sa valideze si sa aprobe dorinta cetatenilor", a declarat dr. Dorin Gabor, presedintele comitetului de initiativa cetateneasca, dar si vicepresedintele SNMF.

Initiativa apare dupa ce procentul alocat in acest an Sanatatii a scazut la 3,2%, fata de 4,5, cat era anul trecut.

"Stim ca este criza. Insa procentul nu este afectat de nicio criza. Suma totala, da, este afectata de criza, dar procentul nu. Am scazut pana la o valoare total inacceptabila", a explicat dr. Rodica Tanasescu, presedintele SNMF.

Medicii sunt de-a dreptul furiosi, intrucat clasa politica nu si-a tinut promisiunea facuta anul trecut.

"Anul trecut am fost asigurati ca va exista un minim de 6% pentru sanatate si un minim de 9% pentru asistenta medicala primara. Iata ca acum procentul este de 3,2%. Asa ceva este inacceptabil", a adaugat presedintele SNMF.

5,4% pentru asistenta primara

De altfel, sumele alocate asistentei medicale primare anul acesta au fost cu circa 30-35% mai mici decat anul trecut. Daca in 2008 procentul era de 9%, acum este de 5,4%, ceea ce inseamna ca s-au alocat 830 de milioane de lei, fata de 1330 de milioane, cat au fost alocate anul trecut.

"Situatia incepe sa se resimta la nivelul intregii tari. A scazut numarul de internari in spitale cu aproximativ 10-15%. Cu alte cuvinte a scazut si numarul de consultatii la cabinetele medicale de medicina primara. Acesta este unul dintre efectele crizei si al subfinantarii sistemului sanitar", considera presedintele Patronatului Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, medicul Victor Daniel Ionescu.

In Europa se acorda intre 8-12%

Medicii sustin ca un procent de 6% este acceptabil si ca nu cer cat se acorda in alte tari europene, unde procentul alocat Sanatatii incepe de la 8% si poate ajunge chiar si la 12%.

"Procentul arata clar importanta pe care scena politica o acorda Sanatatii. Reprezinta respectul pe care o institutie il acorda unui sector", conchide dr. Tanasescu.

Niciun comentariu: