marți, 13 octombrie 2009

Primul centru de depistare a cancerului de san din tara

Primul centru integrat de depistare precoce a cancerului de san va fi deschis la Targu Mures in cadrul Spitalului Clinic Judetean din Targu Mures.
"Ideea centrului integrat este unica in tara si prezinta o abordare moderna prin crearea comisiilor de specialitate care vor stabili calea pe care sa o urmeze pacienta. Aceasta afectiune poate fi vindecata daca e surprinsa in faza incipienta," a declarat dr. Silviu Morariu, seful Spitalului Judetean Mures

Centrul de Semiologie va beneficia de dotarea cu trei aparate - un mamograf, un ecograf Doppler si un pistol de biopsie, si vor putea fi consultate in jur de 15-18 paciente zilnic.

"In prima etapa a centrului de semiologie avem ca obiectiv sa realizam si sa finantam centrul integrat in care sa isi desfasoara activitatea toate specializarile care au rol in depistarea si tratarea cancerului de san, dezvoltarea serviciului de oncologie, a serviciilor paleative si consultanta. Dorim sa ajungem sa lucram in domeniul cancerului de san asa cum se lucreaza in lumea civilizata, prin constituirea unor comisii care sa evalueze si sa stabileasca diagnosticul.', a declarat, dr. Silviu Morariu, seful Spitalului Clinic Judetean Mures.

Investitia de 400.000 lei este facuta din fondurile spitalului si este parte a unui proiect pentru dotarea institutiei in valoare de 5,8 milioane de lei, din care 1,7 milioane lei sunt alocati de Consiliul Judetean Mures.

"Programul de screening al cancerului de san al Ministerului Sanatatii este in pregatire, ceea ce inseamna ca am reusit sa ne organizam inaintea acestui program. De aceea am luat decizia ca in scop diagnostic examinarile se vor face in baza biletelor de trimitere de la medicul de familie si medicul specialist. Pentru eleve, studente, somere, persoane din mediul rural si persoane cu venit mai mic de 700 lei consultatiile sa fie gratuite pentru mamografie si ecografie, iar pentru servicii la
cerere, sa fie 30 lei pentru mamografie si 20 lei pentru pentru ecografie. In cazul depistarii unei leziuni se intra pe programele de sanatate si totul o sa fie gratuit", a precizat Silviu Morariu.

Totodata, Comitetul Director al spitalului a stabilit o lista de prioritati cu persoanele care vor beneficia de gratuitate la investigatiile ce se vor face pentru diagnosticarea sau pentru confirmarea de diagnostic la persoane bolnave, cat si activitatea de depistare activa a cancerului de san sau screening pentru cancerul de san.

Niciun comentariu: