luni, 12 octombrie 2009

Regenerarea miocardului lezat - posibila

mitand modul in care se dezvolta celulele embrionare in tesutul muscular din cord, specialistii in bioinginerie regenerativa de la Universitatea Duke au reusit sa cultive tesut cardiac functional care sa poata fi transplantat la pacientii al caror tesut cardiac a fost lezat.

Structura promovata de acestia consta dintr-un schelet retelar organizat pe care il dezvolta fibroblastele din cord pe care se dispun celule miocardice embrionare. Astfel, tesutul constituit are o orientare anume (similara tesutului din cordul indemn) care nu s-ar fi putut realiza fara ajutorul fibroblastelor si ar fi rezultat intr-o masa amorfa de celule miocardice embrionare ce se dezvolta haotic.

Fibroblastele miocardice au constituit si un mediu nutritiv in care celulele musculare de lucru s-au putut dezvolta mai eficient. Mai mult de atat, tesutul este deplin functional, indeplinind doua conditii esentiale ale celulei cardiace de lucru: se contracta organizat si conduce impulsul electric raspunzand sincitial la propagarea undei de depolarizare.

Structura de rezistenta a acestor grefe de tesut create in laborator este fibrina (in functie de dispunerea careia se pot creste tesuturi de anumite grosimi si orientari ale fibrelor. In cazul folosirii in vivo, apare problema referitoare la asigurarea vascularizatiei acestui tesut din vascularizatia pacientului, cat si dezvoltarea unei retele vasculare specifice (in experiment, tesutul se afla imersat in mediu nutritiv, celulele aflandu-se in contact direct cu acesta).

Urmatoarea etapa in experiment este verificarea posibilitatii de a genera tesut miocardic din celulele cardiace adulte, acest fapt permitand autogrefe care ar fi astfel complet tolerate imunitar, neexistand risc de rejet de grefa.

Niciun comentariu: