luni, 19 octombrie 2009

Screening pentru hepatita, in curand

Toate persoanele internate in spitalele romanesti vor fi testate si pentru infectia cu hepatitele B si C. Aceasta este intentia Ministerului Sanatatii, care va porni un program de screening in acest sens, a anuntat secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel in timpul unei conferinte internationale, la Varsovia .
"Ideea unui program de screening este mai veche, insa, din teama ca odata depistati cu hepatita B sau C pacientii nu vor putea fi inclusi in tratament, proiectul a fost abandonat", a explicat profesorul Adrian Streinu-Cercel.

8% dintre romani, bolnavi de hepatita

Chiar daca in prezent nu se cunoste numarul persoanelor infectate cu hepatita, se estimeaza ca acestia inseamna cam 8% din populatie.

Tratamentul unui pacient cu hepatita B sau C ajunge la aproximativ 1.800 de euro pe an, iar pentru efectuarea testelor tuturor persoanelor internate ar fi nevoie de doi euro per persoana.

Pacientii depistati, inclusi intr-o baza de date

In urma derularii programului de screening pentru hepatita B si C, pacientii depistati ar trebui inclusi intr-o baza de date. In acest mod, se va putea construi un program national pentru hepatite.

"Este absolut necesar sa pornim acest program. Trebuie sa stim unde ne aflam cu numarul cazurilor in acest moment. Altfel, in timp, vom ajunge sa cheltuim cu hepatitele mult mai multi bani decat in prezent si sa nu mai reusim sa tinem fenomenul sub control”, sustine medicul Serban Radulescu, membru al Comisiei de Sanatate din Senat.

Programul pilot - o varianta

"Putem sa pornim cu un program-pilot. Ar fi foarte important sa incepem de undeva si sa nu lasam problema sa se agraveze. Spre desosebire de alte boli cronice, hepatitele se transmit cu mare usurinta mai departe", a adaugat Serban Radulescu.

Specialistii atrag atentia si asupra faptului ca medicii de familie ar trebui sa fie mult mai atenti cu pacientii lor, in special atunci cand acestia se plang de oboseala cronica.

"Medicul meu de familie mi-a prescris vitamine, in momentul in care m-am plans ca ma simt obosita. Am trait 16 ani cu aceasta infectie, fara sa stiu", sustine Nadine Piorknowky, presedintele Asociatiei Europene a Pacientilor cu Afectiuni ale Ficatului.

Potrivit datelor prezentate in cadrul evenimentului international, in Romania, infectiile hepatice risca sa ajunga la nivel de epidemie pana in 2015.

Niciun comentariu: