sâmbătă, 17 octombrie 2009

Diplomele asistentilor medicali cu facultate, recunoscute in UE

Asistentilor medicali care au urmat patru ani de facultate la o Universitatea de Medicina din tara le sunt recunoscute diplomele in Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte daca acestia au acumulat, de-alungul studiilor, 240 de credite pentru care au obtinut o diploma pot merge sa lucreze la orice unitate spitaliceasca din Europa.

"In cazul in care asistentii medicali au acumulat 180 de credite, ei vor fi recunoscuti in spitalele din Europa pe posturi de nursing, dupa ce vor da un examen de diferenta. In rest toate diplomele de 240 de credite sunt recunoscute integral in Europa" a declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae.

Practic, daca diferenta de studii din Romania nu se compara cu cea din Uniunea Europeana, atunci asistentii medicali vor fi nevoiti sa se conformeze cerintelor unitatii medicale in care vor sa activeze.

"Daca exista diferente mari de ore, atunci se aplica masuri compensatorii care constau fie intr-un examen de diferenta, fie intr-un stagiu de adaptare cu o durata de la trei luni la doi ani", a precizat pentru PaginaMedicala.ro, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR), Mircea Timofte.

Echivalarea studiilor pentru asistentii medicali cu postliceala

In Romania, asistentii medicali care au absolvit studiile postliceale si vor sa se inscrie la o facultate de medicina au diverse
posibilitati. De exemplu, cei care vor sa urmeze studiile superioare la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (ULBS) pot intra direct in anul al II-lea de studiu la facultate.

"Invatamantul din Romania este unul deschis. Este dreptul legal al oricarui om de a urma studii in urma carora sa poata obtine credite transferabile in sistem Bologna. In functie de studiile pe care le au, asistentii medicali care vin la noi pot intra ori in primul an, ori in al doilea an de facultate", a subliniat Constantin Oprean, rectorul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu.

La Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" (UMF) din Iasi, asistentii medicali cu postliceala care vor sa faca studii superioare au o alta varianta, diferita de cea de la Universitatea din Sibiu.

"La noi, asistentilor medicali care au o vechime mai mare de cinci ani le este recunoscuta vechimea ca practica medicala. Oferim acestei categorii posibilitatea ca in timpul Facultatii de Medicina sa-si poata continua activitatea intr-o unitate medicala. Mai mult, o alta varianta ar fi aceea ca pot face doi ani intr-un singur an", a mai explicat presedintele CMR si rectorul UMF Iasi, Vasile Astarastoae.

Exista totusi un articol in legea educatiei conform caruia, asistentilor medicali cu postliceala le este interzis sa treaca direct in anul al II-lea de studiu la o Facultatea de Medicina. Mai mult, pentru a urma studii superioare, cadrele medicale din aceasta categorie sunt nevoite sa dea admitere la facultate si sa faca toti anii de studii universitare.

Unii reprezentanti ai universitatilor nu sunt insa de acord cu acest lucru. "Articolul in cauza a fost scris de catre CMR. Legea nu a fost insa adopta de presedintele Romaniei si asta din cauza ca am trimis la Curtea Constitutionala o cerere prin care am cerut verificarea legii. Pana ce Curtea Constitutionala nu-si exprima acordul, adoptarea legii ramane in asteptare. Pana cand se va intampla acest lucru, noi vom continua sa le acordam asistentilor medicali dreptul de a intra direct in anul al II-lea de studiu", a afirmat Constantin Oprean.

Salariile asistentilor medicali, difera in functie de studii

Legea salarizarii unice prevede salarii si coeficienti diferiti pentru fiecare asistent in parte. De exemplu un asistent medical principal cu studii stuperioare care activeaza in medicina legala primeste un salariu cuprins intre 2.200 si 2.600 de lei, asta in functie de gradul de vechime.

Pe de alta parte, tot in aceeasi specializare, un asistent medical principal cu studii superioare de scurta durata are un salariu cuprins intre 2.100 si 2.500 de lei. Cei care au insa studii postliceale beneficiaza de un salariu lunar cuprins intre 2.000 si 2.400 de lei.

Totodata asistentii medicali principali cu studii superioare care activeaza in spitalele de specialitate au un salariu cuprins intre 2.000 si 2.300 de lei, cei care au studii superioare de scurta durata beneficiaza de un salariu lunar cuprins intre 1.850 si 2.200 de lei, iar cei cu studii superioare de un venit cuprins intre 1.800 si 2.150 de lei.

Niciun comentariu: