marți, 17 noiembrie 2009

Romania pe penultimul loc la consumul de medicamente in UE

Sistemul de sanatate al Romaniei a regresat pe penultima pozitie dintr-un grup de 33 de tari europene studiate, releva raportul anual al 'EU Consumer Healthcare Index ', au precizat reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), luni, intr-o conferinta de presa.

Acestia au subliniat ca raportul CEGEDIM in ceea ce priveste consumul de medicamente exprimat in numar de zile de tratament releva ca si acest indice a scazut in prima jumatate a lui 2009, iar privitor la consumul de medicamente per capita, Romania este din nou pe penultima pozitie in UE, consumand de trei ori mai putine medicamente decat media europeana, consumul de medicamente pe cap de locuitor fiind de 72 euro pe an fata de 350 euro pe cap de locuitor in UE.

Reprezentantii ARPIM sustin ca principalele cauze ale situatiei actuale sunt alocarea bugetara insuficienta, la jumatatea nivelului minim european care este de 8% , reducerea contributiilor cumulate de la 14% la 11%, redirectionarea fondurilor suplimentare destinate initial de catre guvern finantarii accesului pacientilor la medicamente (taxa pe viciu) catre alte cheltuieli bugetare.

Acestia mai afirma ca adoptarea unei noi legislatii de pret cu introducerea pretului minim european concomitent cu transferul intregului risc de davlorizare catre producatori prin inghetarea timp de un an a ratei de schimb folosita la calculul preturilor, introducerea sistemului spiral de scadere continua a preturilor de la 65% la 35% la medicamentele generice si originale corespunzatoare, dar si introducerea unui sistem unic in Europa de supra impozitare progresiva a cifrei de afaceri pe intregul lant farmaceutic, precum si adoptarea HG din 30 septembrie 2009 privind prelungirea retroactiva a termenelor de plata au dus la situatia actuala.

Desi resursele publice alocate sanatatii in Romania au crescut in valoare absoluta in ultimii ani in termeni reali, ponderea acestora a ramas undeva intre 3 si 4% din PIB, fiind printre cele mai mici din Europa.

Dr. Dan Zaharescu, director executiv ARPIM a subliniat ca ponderea cheltuielilor de medicamente a fost de 23%, iar in 2008 au fost alocate pentru cheltuieli de medicamente 14,6% cheltuieli pentru medicamente compensate, 8,6% pentru programe nationale, pentru spitale au fost cheltuite 36,6% si 45,2% pentru alte cheltuieli.

In luna iunie 2009 s-a constatat o scadere a zilelor de tratament cu 7,2% pe total piata, respectiv la o scadere in ambulator cu 4,2% pe medicamentele pe baza de prescrptie medicala si cu 20,7% pe medicamentele fara prescriptie medicala, iar in spitale cu 10,6%.

Astfel, scaderea cu 2,8% a zilelor de tratament in grupa medicamentelor cardiovasculare , inseamna ca cei 5,3 milioane de pacienti teoretici, circa 148 000, nu mai urmeaza tratamentul, au explicat reprezentantii industriei de medicamente.

Producatorii de medicamente solicita MS elaborarea unei reale politici publice in domeniul sanatatii, dezvoltate in parteneriat cu producatorii de medicamente, asociatiile profesionale si alte parti interesate.

Acestia mai considera ca sustenabilitatea financiara a sectorului de sanatate se poate realiza prin alinierea politicilor fiscale si de taxare in doemniul de sanatate la practicile UE.

Niciun comentariu: