marți, 17 noiembrie 2009

300 de cadre medicale vorbesc despre diabet

Programul educational "Sa vorbim despre diabet” lansat de Lilly Romania, va continua si in 2010.
In el sunt implicati medici diabetologi, asistente medicale din Bucuresti si din tara, care incearca sa-i invete pe pacienti cum sa-si auto-gestioneze diabetul.

“Din februarie pana acum, in acest program de educatie au fost informate peste 300 cadre medicale de specialitate. Au fost instruiti spre a-l folosi aproximativ 150 de educatori din toata tara, fie medici diabetologi, fie asistente medicale, care, la randul lor au organizat intalniri cu pacientii astfel incat acestia sa fie informati si pregatiti pentru acceptarea si intelegerea diabetului cu care trebuie sa traiasca”, a declarat dr. Daniel Popescu, Director Relatii Publice Lilly Romania.

Compania a investit in productia unor materiale speciale pentru medici, astfel ca acestia au primit 140 de kituri, care contin cele patru harti enorme si colorate si un manual de moderator. S-au organizat si cateva intalniri cu diabetologi si asistente medicale din toata tara, la care a participat un expert care avea drept misiune formarea de educatori pentru program.
De altfel, prima componenta din cadrul programului “Sa vorbim despre diabet”, o constituie “Hartile de Conversatie”, un instrument educational unic, interactiv si vizual privind diabetul zaharat.

“Forma in care este prezentata informatia este prietenoasa si pozitiva, hartile avand fiecare o tema precisa, bine elaborata si usor de inteles”,a spus dr. Rodica Pasat, expert trainer in program.

Programul demarat in Romania este creat de Healthy Interactions, lider in furnizarea de instrumente educationale in sanatate, in colaborare cu Federatia Internationala de Diabet (IDF), cu sprijinul diviziei de ingrijire a diabetului a Eli Lilly and Company.

“Rolul meu este sa starnesc interesul altor cadre medicale care sa poata prezenta mai departe hartile de conversatie, dar si sa realizez direct sesiuni cu pacientii. Sistemul propus de Healthy Interactions presupune interactiune si implicare din ambele parti (educator si pacienti) si am constatat ca, si in Romania, daca ai rabdare si interes, pacientii devin foarte repede dornici sa inteleaga prin ce trece organismul lor si ce paşi trebuie sa faca pentru a ajunge sa traiasca o viata normala”, a precizat dr. Pasat.

Desi medicii sunt entuziasmati de ideea programului, ei fac aceasta munca benevol, fara sa fie remunerata.

"Deocamdata, eforturile educatorilor sunt nerasplatite financiar si sunt motivate doar de dorinta de a face bine. Un impediment pe care il vom rezolva in lunile care vin este gasirea de spatii potrivite pentru ca aceste intalniri in jurul Hartilor de Conversatie sa se transforme in mici seminarii folositoare si dorite de pacienti”, a conchis dr. Popescu.

Importanta programului este foarte mare, daca ne gandim ca peste 900000 de romani cu diabet zaharat pot fi ajutati sa treaca peste provocarile zilnice ale luptei cu boala.

“In Romania, ne bucuram sa constatam ca exista programe de educatie care sa ajute bolnavii de diabet sa isi inteleaga conditia, si sa invete sa isi controleze diabetul”, a subliniat prof. dr. Radu Lichiardopol, medic primar la Institutul N. Paulescu.

Federatia Romana de Diabet, se implica si ea in acest program,folosindu-si retelele pentru a informa si a aduce medici si asistente la cursuri.

Planurile pentru anul viitor sunt nu numai de a continua formarea educatorilor, ci si in a le inlesni, celor care sunt dornici sa faca mese rotunde cu pacientii, spatii pentru a duce mai departe informatia.

Niciun comentariu: