marți, 24 noiembrie 2009

Piele umana reconstituita din celule stem embrionare

O echipa de cercetatori francezi, condusa de prof. Marc Peschanski (Institutul I-Stem), a reusit sa reconstituie epiderma, stratul superficial superior al pielii, pornind de la celule stem embrionare umane, o premiera medicala ce poate avea aplicatii imediate in tratarea arsurilor grave.

De mai multi ani medicii apeleaza la terapia celulara pentru a vindeca arsurile grave. Medicii francezi au reusit sa reconstituie epiderma pornind de la un esantion prelevat chiar de la pacient.

Principala problema de care s-au izbit a fost provocata de timpul necesar pentru a obtine o suprafata suficienta de epiderma pentru a fi grefata - aproximativ 3 saptamani - perioada in care o persoana care a suferit arsuri grave este lipsita de protectie, intampinand un risc ridicat de infectie si deshidratare.

Intr-o prima etapa medicii francezi au obtinut celule ale pielii (keratinocite), din celule stem embrionare umane, celule nespecializate capabile sa se transforme in orice tip specializat de celule umane si de a se reproduce indefinit.

Pornind de la aceste keratinocite, ei au reusit sa reconstituie in vitro o epiderma perfect normala, cu diferitele sale straturi.

In ultima etapa a studiului, aceasta epiderma a fost grefata pe cobai cu ajutorul unei echipe de cercetatori spanioli.

'Am asteptat trei luni, iar epiderma obtinuta s-a reinnoit de trei ori, pentru ca pielea umana se reinnoieste complet in fiecare luna. Am obtinut piele umana', a declarat prof Peschanski, adaugand ca, daca totul va merge bine, testele pe oameni ar putea incepe spre sfarsitul anului 2011.

Niciun comentariu: