marți, 17 noiembrie 2009

In Europa, numar insuficient de unitati de radioterapie

Turcia dezvolta turismul medical pentru diferite specialitati medicale, avand un numar mare de institutii acreditate - 32 de spitale si centre medicale, a declarat, in deschiderea conferinţei privind dezvoltarea medicala in Balcani si Eurasia, prof. dr. Mehmet Ali Aydinlar, preşedintele Asociatiei de Acreditare a spitalelor din Turcia .

"Traim intr-o lume globalizata, astfel incat si problemele de sanatate sunt globalizate. Spre exemplu, virusul A/H1N1 care afecteaza toata lumea si alte asemenea pandemii ne amintesc ca problemele de sanatate nu trebuie tratate numai in interiorul granitelor nationale si pentru sanatatea oamenilor trebuie sa actionam impreuna sinergic", a afirmat prof. dr. Mehmet Ali Aydinlar.

Aceasta a subliniat necesitatea comunicarii si colaborarii intre cele 11 tari participante din zona Balcanica si Eurasia, respectiv Albania, Azerbaidjan, Bosnia-Hertegovina, Georgia, Kazahstan, Kirghistan, Kosovo, Moldova, Uzbekistan, Romania si Turcia.

Doctorul Mehmet Ali Aydinlar a apreciat ca se poate face transfer de informatie si se poate colabora in diferite specialitati, se pot face schimburi de programe si se pot dezvolta parteneriate strategice intre institutiile din aceasta zona.

Totodata, presedintele Comitetului pentru Sanatate DEIK din Turcia, Meri Bahar, a subliniat ca prin reuniunea isi propune sa creeze o plaforma stabila de cooperare in domeniul informatiei medicale si transferului de tehnologie intre tarile participate.

Problema donatorilor in toata lumea
In cadrul intalnirii specialistii turci din diferite ramuri ale medicinei precum transplantul, oncogeneza, oncologie, radioterapie, tratamente cu celule stem, endoscopie, chirurgie laparoscopica, cardiologie, neurologie, oftalmologie de la spitalele de marca din Turcia au prezentat realizarile si oportunitatile de tratament, dar si problemele cu care se confrunta.

Astfel prof. dr. Murat Cilic, referindu-se la transplant, a reliefat ca in toată lumea exista o problema a donatorilor si, prin urmare, orientarea este catre efectuarea transplantului cu organe de la donator viu.

Specialistul turc a insistat asupra colaborarii intre diferite centre medicale, amintind ca in Turcia se trateaza pacienti din Grecia, Cipru si Ucraina.

In ceea ce priveste oncogeneza, prof. dr. Mustafa Pozen a subliniat ca toate bolile sunt genetice, facand referire la terapiile cu celule stem in contextul necesitatii unei medicine personalizate axate pe pacient.

In Turcia se practica diagnosticul genetic
Specialistul a reliefat ca in clinicile private din Turcia se practica diagnosticul genetic. Problemele radioterapiei au fost prezentate de prof. dr. Enis Ozyar, care a spus ca aproximativ o treime dintre centrele de Radioterapie sunt private si ca se acorda o atentie deosebita respectării normelor europene de buna practica legate de numarul de pacienţi care revine unui medic, celor legate de numarul fizicienilor pentru un pacient si pentru o unitate si de numarul de aparate necesare raportat la numarul de locuitori utilizand tehnici moderne precum iradierea cu intensitate modulata si radiochirurgia robotica.

Prof. dr. Rodica Anghel, managerul Institutului Oncologic din Bucuresti, prezenta la reuniune, a declarat ca "in prezent ne aflam in era terapiei genetice si prin aceste tehnici se urmareste diagnosticul molecular, care are implicatii asupra prognosticului, a diagnosticului si a tratamentului in cancer si afectiuni hematologice maligne".

Ea a făcut referire la etapele carcinogenezei si interventiei diverselor modificari ale genelor in trecerea de la celule normale la 'celule initiate' si in continuare la celule premaligne si maligne, accentul punandu-se pe locul de acţiune al diverselor gene.
Potrivit prof.dr. Anghel, terapia este importanta pentru tratamentul genetic prin corectarea genelor si prin tratamentul la nivel celular.

In Romania nu sunt posibile tehnicile de iradiere cu intensitate modulata si radiochirurgia robotica, a subliniat prof. dr. Rodica Anghel, amintind ca se are in vedere un program pentru controlul cancerului, unde a fost elaborat si un program pentru radioterapie.

In ceea ce priveste radioterapia, specialista a spus că în Romania nu existz niciun centru privat si a amintit problemele tarilor invitate la conferinta, care sunt diferite de ale tarilor din vestul Europei si SUA. Acestea sunt durata mare de asteptare pentru inceperea tratamentului, numarul insuficient de unitati de radioterapie al fizicienilor medicali si tehnicienilor de radioterapie care necesita o pregatire mai indelungata, si faptul ca in aceste unitati incă mai exista unitati de cobalto-terapie.

In cadrul conferinţei, specialistii au spus ca incurajează turismul medical catre Turcia, oferind accesibilitate respectiv infrastructura si preturi moderate.

Niciun comentariu: