marți, 17 noiembrie 2009

Rezidentiat 2009

Ministerul Sănătăţii a scos la concursul pentru rezidenţiat în acest an 2.985 de locuri, examenul fiind susţinut duminică, de cei peste 5.000 de candidaţi înscrişi, a declarat preşedintele Comisiei de rezidenţiat, prof. dr. Florin Popa.
Dintre aceştia, peste 4.400 candidează la Medicină, 500 la Medicină dentară şi peste 100 la Farmacie.

Comisia de elaborare a testelor la rezidenţiat este formată din 19 cadre didactice, din centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi, Timişoara şi Craiova, iar preşedintele comisiei este rectorul UMF "Carol Davila" din Bucureşti, Florian Popa. Din comisie mai fac parte rectorii celorlalte universităţi din ţară, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei şi ai Ministerului Sănătăţii, precum şi prof. dr. Ionel Sinescu, reprezentând Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar.

Examenul se va susţine într-un singur centru, la Bucureşti, în multe situaţii fiind un singur examen şi pentru post şi pe loc. Concursul, care a început la ora 10,00, va dura patru ore, candidaţii urmând să răspundă la 200 de întrebări tip grilă. Ca noutate în acest an este faptul că punctajul minim de promovare va fi de 50% - faţă de 65% anii trecuţi - din punctajul maxim pentru cele 200 de întrebări tip grilă, a precizat prof. dr. Florin Popa.

Autorităţile afirmă că au luat toate măsurile de securitate, pentru eliminarea posibilităţii de fraudare a concursului de rezidenţiat. Sacii cu subiecte au fost aduşi în sălile de concurs cu 30 de minute înainte de începerea acestuia, fiind desigilaţi în prezenţa candidaţilor.

Prof. dr. Florin Popa a menţionat că mai multe instituţii, precum SRI, STS şi Jandarmeria, vor asigura, împreună cu Comisia naţională a rezidenţiatului, desfăşurarea în bune condiţii a acestui concurs.

"Examenul din acest an se anunţă a fi mai dificil, dat fiind faptul că celor din generaţia anului în curs li se mai adaugă 1.200 de doctori rămaşi în afara sistemului din anii precedenţi", a spus preşedintele comisiei.

El a precizat că au fost asigurate 8.000 de măşti şi soluţie antiseptică pentru candidaţii care susţin rezidenţiatul, dar aceştia nu sunt obligaţi să le folosească.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu-Cercel a menţionat că poartă măşti în sala de examen candidaţii cu o "răceală obişnuită".

"Cel mai bine protejat la acest concurs este cel care a învăţat cel mai bine", a spus glumind Adrian Streinu-Cercel.

Niciun comentariu: