marți, 17 noiembrie 2009

Rezidentiat: Organizarea buna, tematica depasita

Majoritatea medicinistilor care au dat, duminica, examenul de Rezidentiat nu au nimic de reprosat modului de organizare. In schimb, candidatii considera ca tematica este depasita si ca ar trebui schimbata.

"Organizarea a fost ireprosabila. Totul s-a desfasurat foarte transparent si corect. Nu cred ca a incercat cineva sa copieze, iar fetele au fost obligate sa-si prinda parul, tocmai pentru a evita orice banuieli. In sala unde am sustinut eu examenul au fost cam sase-sapte supraveghetori", a declarat pentru PaginaMedicala.ro, Adrian Lica.

"Totul a decurs ca in program. La ora 10.00 s-au deschis sacii si s-au impartit si grilele. Nu avem de ce sa ne plangem", este parerea Mirelei Renta.

De aceeasi parere este si Oana Tudorache: "Atat in sala unde am fost eu, cat si in salile colegilor cu care am vorbit, totul a mers conform metodologiei".

Pe de alta parte, un alt candidat, Denisa Dragan, sustine ca organizarea a avut si accente "romanesti", chiar daca pe total a fost buna.

"Cand zic accente romanesti ma refer la la sfarsitul examenului, cand multi au incercat sa-si negocieze timpul. De altfel, bancile lungi cred ca sunt o alta problema. De exemplu, la o banca stateau si sapte persoane, iar cand cineva din mijloc voia sa iasa, deranja trei colegi. Normal ar fi sa fie banci de o singura persoana", a precizat Denisa Dragan.

Grilele - accesibile

De altfel, medicinistii citati mai sus cred in unanimitate ca intrebarile au fost accesibile si ca oricine avea un minimum de pregatire, putea obtine un rezultat bunicel. Referitor la timpul acordat exmenului, absolventii de medicina sustin ca patru ore sunt suficiente.

"Au fost si intrebari banale, si intrebari grele si din afara materiei. Unele au fost putin ambigue, dar pe total pot spune ca au fost accesibile. Mie cele mai grele intrebari mi s-au parut cele din nutritie si alimentatie pediatrica, asta pentru ni s-au cerut denumirile comerciale ale laptelui", a explicat Denisa Dragan.

Pe de alta, Mirela Renta crede ca cele mai grele intrebari au fost din chirurgie generala.

"Grilele au avut un anumit grad de dificultate, avand in vedere ca sunt doar 2690 de locuri si peste 5.000 de candidati. dar a fost destul de bine, mai ales ca anul acesta s-a obtinut un punctaj de 947", a mai adaugat Mirela.

Si Oana Tudorache este de parere ca intrebarile au fost abordabile.

"Unele dintre ele au fost chiar de amanunt, dar pana la urma asa faci diferenta intre candidati. Nu au fost nici doze, nici procente, ceea ce a fost foarte frumos din partea comisiei care a alcatuit intrebarile", a precizat Oana.

O alta candidata, Georgiana Dana Zamfir considera si ea intrebarile "moderat de usoare", inafara de intrebarile din cardiologie.

"Grilele au fost chiar accesibile. Puteam sa fac mai bine. Plus ca timpul acordat de patru ore e suficient si daca iti planificai bine timpul, nu aveai cum sa nu termini. Cu toate astea, au fost in sala cu mine colegi care nu au mai avut timp sa completeze cinci sau chiar 20 de grile", a explicat Adrian Lica.

Tematica este depasita

Pe langa faptul ca medicinistii considera tematica depasita, aceasta cuprinde si carti straine, traduse foarte prost. Drept urmare, de multe ori, candidatii s-au vazut nevoiti sa consulte originalul ca sa priceapa mesajul transmis.

"Este inadmisibil sa fim examinati la nivel de anul 1996. Mai ales, cand in facultate am fost intotdeauna in pas cu noutatile", a declarat pentru PaginaMedicala.ro, o alta absolvenat de medicina, Alina Cristea.

Absolventa sustine ca Ministerul Sanatatii ar trebui sa schimbe, in primul rand, tematica.

"Pacat ca nu au reusit pana acum sa modifice acest examen astfel incat sa ne testeze gandirea clinica si nu doar capacitatea de memorare. As fi apreciat un examen axat pe cazuri clinice, asa cum se da in Statele Unite", a mai explicat Alina Cristea.

Metoda de testare prin grile - una obiectiva

Totodata, medicinistii considera ca testarea prin grile este una obiectica.

"Examenul de tip grila trebuie mentinut pentru ca are cele mai multe avantaje. Este o metoda extrem de eficienta, pentru ca e obiectiva si te poate plimba prin intreaga materie", a mai adaugat alina Cristea.

Printre optiunile candidatilor intervievati in ceea ce priveste specializarea dorita se numara chirurgia generala, ORL, psihiatria, oncologia sau medicina de urgente, cardiologia sau dermatologia. Totul se va stabili dupa teleconferinta de alegere a postului si locului in rezidentiat.

Rezidentiatul in strainatate, o alta optiune

Nu toti absolventii de medicina urmaresc sa prinda un post bun in spitalele din tara. Exista si medicinisti care viseaza la un rezidentiat in tari precum Germania, Anglia, Spania sau Franta. Un astfel de exemplu il constituie tanarul Mihai Ceanga, care va pleca in primavara in Germania.

"Nu ma intereseaza sa dau examenul de rezidentiat in Romania pentru ca am decis sa plec din tara. Ma pregatesc sa plec in Germania, iar acolo admiterea se face pe baza de interviu", sustine Mihai.

Motivele pentru care tanarul a ales sa-si faca rezidentiatul in afara tarii sunt toat legate de conditiile precare oferite de spitalele romaniesti. Printre acestea se numara: apa maronie la robinet in fiecare dimineata, lipsa aparatelor sanitare, dar si salariile foarte mici.

Niciun comentariu: