miercuri, 13 mai 2009

Afectiunile reumatismale !

Afectiunile reumatismale reprezinta cele mai frecvente cauze de boala in randul populatiei adulte, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Afectiunile reumatismale afecteaza grupe active de populatie, prezentand un impact socio-economic major. Studiile de economie sanitara arata ca dimensiunea cheltuielilor generate de complicatiile poliartritei reumatoide (spitalizare, interventii chirurgicale si reducerea veniturilor prin incapacitate de munca) depasesc cu mult costurile consultatiilor medicale si tratamentului cazurilor incipiente.
In Romania exista peste 200.000 de oameni cu suferinte profunde, afectati de poliartrita reumatoida si spondilita anchilozanta, care nu pot manca, nu se pot imbraca, nu se pot spala si isi pierd prematur locurile de munca, pentru ca articulatiile lor se deformeaza.
Poliartrita reumatoida se intalneste la aproximativ 1% din populatia generala.

Spondilita anchilozanta este cel putin la fel de frecventa precum artrita reumatoida, astfel ca in functie de prevalenta antigenului HLA B27 intr-o populatie selectata, incidenta spondilitei anchilozante este cuprinsa intre 0,5 si 1,9%.

Niciun comentariu: