miercuri, 22 aprilie 2009

CONSUMUL IN EXCES DE CARNE FRIPTA SAU PRAJITA CRESTE RISCUL DE CANCER PANCREATIC

Persoanele care mananca in mod regulat carne fripta sau prajita prea mult, chiar aproape arsa, au un risc cu 60% mai mare sa se imbolnaveasca de cancer pancreatic, potrivit cercetatorilor de la universitatea americana din Minnesota .
Descoperirile cercetatorilor americani, prezentate in cadrul unei intalniri a Asociatiei Americane de Cercetare a Cancerului, arata o legatura intre carnea foarte bine gatita, in special cea de porc sau vita, ai cancerul pancreatic.
Carnea bine facuta, aproape arsa, contine cateva chimicale care cauzeaza cancer, printre care aminele heterociclice. Mai multe studii au aratat o legatura intre aceati compuai chimici ai ricul de cancer.

Cercetarea americanilor s-a bazat pe documentarea asupra dietei a 62.000 de persoane. Peste 200 dintre acestea au fost diagnosticate cu cancer pancreatic, in urma unei monitorizari care a durat noua ani. Participantii la studiu au fost impartiti in cinci grupe, in functie de cantitatea de carne consumata ai de modul de preparare a acesteia. Subiectii diagnosticati cu cancer pancreatic faceau parte din grupurile care consuma cele mai mari cantitati de carne bine facuta.

Niciun comentariu: